•  
  •  
  •  

2024. október 1-ével Budapest is csatlakozott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított új, egységes orvosi ügyeleti rendszerhez. Halaszthatatlan ellátást igénylő egészségügyi probléma esetén ezentúl a 1830-as központi ügyeleti számon kérhetünk segítséget. Újpesten továbbra is a Berda József utca 48-ban várja ügyelet a betegeket, de lakóhelytől függetlenül bármelyik ellátóhelyhez fordulhatunk.

A nap 24 órájában elérhető, ingyenes 1830-as telefonszámot (felnőttek és gyermekek esetében egyaránt) abban az esetben kell hívni, ha a háziorvos rendelési idején kívül jelentkező és a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható egészségügyi probléma alakult ki. Ilyen panaszok például a nagyon magas, gyógyszerekkel nem csillapítható láz, a hirtelen hasi fájdalmak és görcsök, a bizonytalan hasi- és mellkasi panaszok, valamint a krónikus betegségek akut tünetei.

A hívás során a mentőszolgálat szakembere felméri a beteg állapotát, és az adott helyzetre legmegfelelőbb megoldást kínálja. Ez lehet telefonos tanácsadás, ellátóhelyre irányítás, ügyeletes orvos küldése, vagy sürgős esetben mentőautó riasztása.

Életveszély (például erős mellkasi fájdalom, nehézlégzés, eszméletlenség) esetén továbbra is a 112 hívása jelenti a legjobb megoldást.

Lakóhelytől függetlenül bármelyik ellátóhelyhez fordulhatunk

Budapesten októbertől 15 helyszínen működnek ellátóhelyek, 3 speciális gyermekellátóhely (a Heim Pál gyermekkórház, a Szent János kórház és a XIII. kerület Révész utcai rendelő), valamint 14 mobil ügyeleti egység is létesült. Az ellátóhelyek kijelölésénél az OMSZ figyelembe vette a településszerkezetet, lakosságszámot, úthálózatot, tömegközlekedést és a kórházak, mentőállomások elhelyezkedését is.

Újpesten hétköznap 16 és reggel 8 óra között, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon pedig 24 órában továbbra is a Berda József utca 48. szám alatt vehető igénybe az ügyeleti ellátás, de a korábban tapasztaltaktól eltérően, lakóhelytől függetlenül bármelyik ellátóhely fogadja a betegeket. Hétköznapokon 8 és 16 óra között (amikor a rendes háziorvosi ellátás rendel) két ügyeleti ellátóhely (II. kerület és IX. kerület) és mobil egység működik a fővárosban.

Az erről szóló közlemény szerint az új alapellátási ügyeleti rendszer egyik előnye, hogy nem a betegnek kell keresnie a megfelelő ellátást, hanem a 1830-as számon egy szakember segít és megadja a beteg számára legjobb megoldást, továbbá eltűnnek a kerület-, illetve városhatárok: amennyiben szükséges, a beteget arra az ellátóhelyre irányítják majd, amely éppen hozzá a legközelebb van.

ÚN

, ,