Letette esküjét Újpest polgármestere és a képviselő-testület

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének október 4-én tartott alakuló ülésén letette hivatali esküjét dr. Trippon Norbert, Újpest polgármestere és az újonnan felállt testület tagjai, továbbá megválasztották az alpolgármestereket és megalakultak a képviselő-testületi frakciók is. Így elkezdődhet városunk következő, 2029-ig tartó önkormányzati ciklusa.

A Városháza dísztermében rendezett alakuló ülést megtisztelte jelenlétével dr. Derce Tamás, Újpest rendszerváltó polgármestere, aki 1990 és 2010 között, két évtizeden át vezette városunkat, illetve Varju László és Kanász-Nagy Máté országgyűlési képviselők. Jelen voltak továbbá az újpesti és budapesti közélet más fontos szereplői, Újpest díszpolgárai és kitüntetettjei.

Az ünnepélyes alakuló ülés nyitányaként Simonfi Sándor, a Helyi Választási Bizottság elnöke összegezte a június 9-én lezajlott önkormányzati választás eredményeit, tapasztalatait, megköszönte a Választási Iroda munkatársainak és a szavazókörökben dolgozó önkénteseknek a munkáját.

fotó: Várai Mihály

Simonfi Sándor beszédében a képviselő-testület megválasztott tagjait köszöntötte: „Azt remélem, javaslom, és arra kérem a jelenlevőket, hogy ne csak pártok színeiben, frakciótagként üljenek itt a testületben és vegyenek részt a munkában, hanem őrizzék meg civil mivoltukat, polgár mivoltukat és újpesti mivoltukat is.” Végül úgy zárta beszédét: „Kívánom azt, hogy Újpest polgárai a képviselő-testület tagjainak és polgármesterének a következő ötéves munkájával legyenek elégedettek.”

A nyitóbeszédet követően letette esküjét a húszfős képviselőtestület jelenlévő 19 tagja és aláírták az erről szóló hivatalos okmányokat. Ezután következett dr. Trippon Norbert, Újpest megválasztott polgármesterének eskütétele és köszöntőbeszéde. A városvezető a testülethez és az újpestiekhez intézett szavaiban azt mondta:

„Ahogyan egykori polgármesterünk, Semsey Aladár fogalmazta meg: a polgármesteri állás nem hivalkodásra való, hanem a legsúlyosabb kötelezettség teljesítésének a vállalása. Azaz a polgármester megválasztásáért nem hálával, hanem lankadatlan kötelességteljesítéssel tartozik városának. És kérem, tekintsük ezt igaznak a város minden önkormányzati képviselőjére is. A 2019 óta városunkat vezető közösség azon dolgozik, hogy hitünk szerint jó iránya jól kormányozzuk a városunkat, kihívásokkal, nehézségekkel is szembesülve sikereket, eredményeket, értékeket mutassuk fel, melyre mi, újpestiek mindannyian büszkék lehetünk.”

fotó: Várai Mihály

„Hitvallásunk: Újpestet szolgálni annyit tesz, mint pártállástól függetlenül Újpest pártján állni mindig és minden körülmények közepette. (…) Mi, újpestiek (…) büszkék vagyunk nagy elődeinkre, kiknek csontjai a Megyeri úti temető homokjában porlandak. Büszkék vagyunk mindarra az örökségre, amit tőlük kaptunk. (…) Úgy dolgozzunk, jó lokálpatrióta módjára, hogy egyszer majd visszatekintve a mi gyermekeink és unokáink is büszkék lehessenek ránk és mi is elmondhassuk, amikor kellett, ott voltunk, és amikor kellett, a jó célért mindent megtettünk, amit csak megtehettünk. Én magam is az önök polgármestereként, Újpest pártján állva kérem az újpestiek igazán különleges és nagyszerű közösségének támogatását. Isten engem úgy segéljen.”

A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályának elfogadása után sor került az alpolgármesterek megválasztására: a városvezető koalíció által felterjesztett személyekről titkos szavazással döntöttek a testület tagjai. A négy alpolgármester − Bedő Katalin, Czigler László, Déri Tibor és Szecsődi Tamás − a szavazás (pozitív) eredményének ismertetését követően szintén letette hivatali esküjét és aláírta a megbízási okmányokat.

fotó: Várai Mihály

Az alakuló ülés zárásaként megalakultak a képviselő-testületi frakciók és frakciószövetségek. A következő ötéves ciklusban kilenc frakció működik majd a Városházán: a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, Párbeszéd − Zöldek, a Magyar Szocialista Párt, a Fidesz, az Újpestért Egyesület, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt frakciója, valamint a Jó Szomszédság frakció. A Fidesz és az Újpestért Egyesület képviselői frakciószövetségben dolgoznak, továbbá megalakult a városvezető koalíció képviselőit tömörítő Újpest Pártján frakciószövetség is.

A képviselő-testület bizottsági elnökeinek és tagjainak, a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat elöljárójának és tagjainak, valamint a tanácsnokoknak megválasztása a közeljövőben, előreláthatóan a testület következő ülésén fog megtörténni.

RD

, , ,