A Főkert megelőzi, hogy az újpesti fák elveszítsék a lombjukat

  •  
  •  
  •  

Újpesten a Nádor utcai és a Fóti úti fasorokat érinti az úgynevezett lemosó permetezés. Arról, hogy miért van szükség a beavatkozásra, Zakar András, a munkálatokat végző Főkert vezérigazgatója adott bővebb felvilágosítást az Újpest Médiának.

Fotó: Főkert

“A tavaszi lemosó permetezést egy parafinolaj hatóanyagú szerrel végezzük, amelyet a biogazdálkodásban is használnak, és aminek semmiféle mellékhatása nincs”

– mondta el érdeklődésünkre Zakar András, hozzátéve: az eljárás lényege, hogy az olyan, a fákon áttelelő kártevők, mint például a takácsatka, a levélatka, a levél- és pajzstetvek, illetve az amerikai lepkekabóca megfulladnak a növényekre permetezett olajréteg alatt. Szerinte a kihajtás előtti permetezés egyébként sokkal hatékonyabb, mint a téli megfelelője, mert sokkal hatékonyabb.

A Főkert vezérigazgatója mindenkit megnyugtatott, hogy a használt oldat semmiféle mesterséges vegyszert nem tartalmaz, káros élettani hatása – a likvidálni kívánt rovarokon kívül – sem állatra, sem emberre nincs.

“A Fóti úton 433 fát, főleg gömbakácot, a Nádor utcában 261, többségében mezei juhart érint a permetezés, március 8. és 10. között, a nappali órákban”

– sorolta Zakar András. Kiemelte, hogy az autótulajdonosoknak sincs okuk az aggodalomra, a permetszer ugyanis a gépjárművekben sem tud kárt tenni. Elmondása szerint mindössze a berendezések zaját kell elviselnie a környéken élőknek, amelyekkel a permetszert a fákra viszik.

Zakar András (Fotó: Főkert)

“Ha most nem permeteznénk, akkor a fákon könnyen túlszaporodhatnak az említett kártevők, amelyek a nedvességet szívják ki a növények leveleiből, amitől azok beszáradnak, ezüstössé válnak, majd lehullanak. A fák így könnyen elveszíthetnék a lombozatukat, vagy annak egy részét, ami maradandó károsodást is okozhat a növénynek. Ennek a megelőzése a legfontosabb”

– érzékeltette a beavatkozás fontosságát a Főkert vezetője, aki azt is elárulta, hogyha nem lépnek fel idejekorán a kártékony rovarok túlszaporodása ellen, akkor később sokkal durvább, felszívódó vagy kontaktvegyszereket kell bevetni ellenük. Ezt lehetőleg a cég is szeretné elkerülni.

(Címlapfotó: Főkert)

, , , , , , ,