A főváros megpróbálja megakadályozni a Városliget beépítését

  •  
  •  
  •  

A Fővárosi Közgyűlés 68 százalékos többséggel megszavazta szerdán a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását, számolt be a 444.

A döntés értelmében a Liget Projekt részeként megépíteni tervezett, de még nem kivitelezett

Nemzeti Galéria, Városligeti Színház és az Innováció Háza kijelölt helyszínei mostantól nem minősülnek építési területnek.

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat már februárban elindította a VÉSZ módosításának folyamatát, ennek megvalósulásáig pedig változtatási tilalmat rendelt el a Városligetben.

A Liget Projekt látványterve

A szabályzat módosítását végül a közgyűlés szerdai ülésére tűzték napirendre, a kormány azonban az utolsó pillanatban zárójelbe tette a főváros tervezett lépését. A kabinet egy kedd este kiadott rendeletben ugyanis

felülírta a VÉSZ bármilyen tiltását, kimondta, hogy a három beruházásra kijelölt helyen „épület és építmény létesíthető” a rendeletben megjelölt beépítési szabályok betartása mellett.

A beépítési szabályok közé tartozik, hogy az épületek nem lehetnek 40 méternél magasabbak, de nem kell egyiken sem zöldtetőt kialakítani, viszont kizárólag közel nulla energiaigényű létesítmények valósulhatnak meg.

A Fővárosi Közgyűlés ennek ellenére szavazta meg a szerdai ülésen a Városliget további beépítését megakadályozó szabályzat-módosítást. Hiába figyelmeztetett Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, hogy ez, a kedden megjelent kormányrendelet után, „felsőbb jogszabállyal ütközik”.

Láng Zsolt

A kormánypárti politikus szerint a kormány továbbra sem szegte meg az ígéretét, miszerint addig nem kezd az említett épületek építésébe, amíg a főváros ennek zöld utat nem ad.

Szerinte „az történt, hogy a kormány kifejezte: szeretne tárgyalni a fővárossal” a három épület kérdésében, akár a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén, a főpolgármester azonban mindezt „negligálja” azzal, hogy „erőből átnyomja” az építési szabályzat módosítását.

Karácsony Gergely erre a következőképpen ragált:

„A kormánnyal való egyeztetés több körben megtörtént már, világosan elmondtam, mi a fővárosi közgyűlés többségének, és így a választók többségének a véleménye.”

Karácsony Gergely

Amikor ezeken a fórumokon világossá vált, hogy „kompromisszumra nincs lehetőség”, mert a kormány a kérdésben az ellenkezőjét akarja, mint a főváros, „én már akkor tájékoztattam őket, hogy a Liget Projekt folytatásának megakadályozásához élni fogok a rendelkezésre álló jogi eszközökkel” – közölte Karácsony, aki szerint ezért „nem lehetett meglepetés” az építési szabályzat mostani módosítása sem.

A keddi szavazást megelőzően ugyan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) toborozta híveit arra, hogy menjenek el a szerdai ülésre és „védjék meg” a Liget Projektet, de ennek végül nem sok jelét lehetett látni. Feltűnőbbek voltak viszont a transzparensekkel és zöld pólóban megjelenő ligetvédők, akik alkalmanként élénk tapssal, illetve különböző bekiabálásokkal kommentálták a közgyűlési munkát.

, , , , , , , ,