A Fővárosi Önkormányzat kénytelen újratervezni Budapest költségvetését

  •  
  •  
  •  

A fővárosi önkormányzat az elmaradó bevételek miatt újratervezi az idei költségvetését. Várhatóan mintegy 60 milliárd forint értékű fejlesztést, beszerzést fagyasztanak be – írja Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettesre hivatkozva a Népszava.

„A járvány okozta veszteség sok milliárd forint lesz, de hogy pontosan mennyi, azt egyelőre sokváltozós képletekkel is nehéz lesz megmondani”

– közölte a fővárosi operatív törzs mellett a gazdasági munkacsoportot is vezető politikus.

Egy hónappal ezelőtt még arról írtunk, hogy hivatalosan nem rekedt meg semmi, de a koronavírus-járvány miatti leállás gyorsan felülírta a terveket. A gépjárműadó elvétele a fővárosi önkormányzatot nem érinti, de a korábban belengetett iparűzési adó annál inkább.

Bár erre a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén azt az ígéretet kapta a városvezetés, hogy addig nem dönt erről a kormány, amíg a várható hatásokat felmérő munkacsoport nem végez.

A fővárosi önkormányzat eredetileg 7 milliárd forintot különített el 2020-as költségvetésében vis major helyzetekre, ebből vásárolják meg a szükséges védőfelszereléseket.

Budapest ugyanakkor az óvatos becslések szerint is több tízmilliárdot bukik a válság következtében.

A cikk kiemeli, hogy a fővárosi fenntartású színházak havonta 450 millió forint jegyár-bevételtől esnek el, a gyógyfürdők bevételkiesése milliárdos lesz, a tömegközlekedés napi több százmillió veszteséget termel, míg az állatkert egy hónapi kieső bevétele meghaladja a 100 milliót, miközben a kert működtetése egy fillérrel se kerül kevesebbe, mint normál időkben.

A gazdasági munkacsoport egy-két napon belül benyújtja a költségvetés áttervezésére vonatkozó előterjesztést a Fővárosi Közgyűlésnek. A javaslat értelmében szeptember végéig nem lehet semmiféle kötelezettséget vállalni.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint nagy bátorság lenne most kiírni a Lánchíd felújítását célzó közbeszerzési pályázatot is, hiszen nem tudni milyen időtávra szerződhetnének, mint ahogy nehéz lenne meghatározni a jelen helyzet árfelhajtó hatását is.

A lap emlékeztet, hogy a hosszú évek óta halogatott rekonstrukcióra tavaly kiírt tendert idén januárban érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánították, mivel a beérkező ajánlatok a rendelkezésre álló források csaknem kétszereséről szóltak.

A szeptemberig tartó kötelezettségvállalási moratórium és a tovább szűkülő források együttes hatásaként azonban a tender kiírása szinte biztos, hogy jövőre csúszik. A híd felújítási munkálatai pedig a jövő év második felénél korábban aligha kezdődhetnek el.

, , , , , , , , ,