A halláskárosodás korai felismerésének jelentősége

  •  
  •  
  •  

A hallás a látás mellett a legfontosabb információhordozó számunkra, a környezetünkkel és más emberekkel való kapcsolattartásunk szerves része. Gondoljunk csak a természet hangjaira, a zene élvezetére, különböző jelzőhangokra a közlekedésben, ezek mind-mind elengedhetetlenek számunkra. Idővel, sajnos ahogyan látásunk, úgy hallásunk is fokozatosan romlik. A természetes időskori folyamaton, a genetikai vagy betegségből adódó következményeken kívül még a nagyvárosok zajszennyezettsége is hozzájárulhat a hallásvesztéshez.

Fontos, hogy időben kiszűrjük, észrevegyük a halláscsökkenést, hiszen minél nagyobb mértékben romlik, annál nehezebb a későbbiekben orvosolni azt. Amennyiben nem foglalkozunk a halláscsökkenés első jeleivel az agy fokozatosan elszokik a hangingerektől, és ez a hallóidegpályák működésére is negatív hatással lehet. Nem jutnak el teljességében a külvilágból érkező hanginformációk hozzánk, a beszédértés nehezítetté válik. Ez pedig a későbbiekben kellemetlenséget, problémát fog okozni a társasági életben, a család körében, a különböző ügyintézéseknél, a munkákban. Ennek hatásaként egyre többször kerülni fogjuk a társas érintkezést, elszigetelődünk másoktól. Sokkal nagyobb koncentrációra lesz szükségünk a mindennapokban, emiatt hamarabb elfáradunk, ingerültebbé, frusztráltabbá válunk, sőt idős korban nagyobb eséllyel gyorsul fel egy lehetséges demencia folyamata.

Szerencsére odafigyeléssel és rendszeres vizsgálattal kiszűrhető a halláscsökkenés már a kezdeti szakaszban. Elsőként az alábbi jeleket észleljük:

  • zajos környezetben nagyon nehezen értünk másokat, könnyen elveszítjük a beszélgetés fonalát,
  • gyakran visszakérdezünk beszélgetés közben,
  • a televíziót vagy a rádiót hangosabbra kell állítanunk, mint ahogyan az a környezetünknek kellemes,
  • ha a hátunk mögül szólítanak meg minket, nem vesszük észre,
  • félreértünk szavakat, emiatt kellemetlen helyzetekbe kerülhetünk.

A fentiek észrevétele esetén már valamilyen fokú halláscsökkenésre gyanakodhatunk. Fontos, hogy ilyenkor mielőbb vizsgáltassuk meg hallásunkat. Ne halogassuk évekig!

A hallásvizsgálat során, első körben kézfeltartással vagy egy jelzőgomb segítségével kell jelezni, amint először meghalljuk az adott hangokat halkan. Majd ugyanez a folyamat megismétlődik, különböző szavakkal, így vizsgálják beszédértésünket. Mind a két vizsgálat teljesen fájdalommentes és nagyon gyors. Az így megkapott hallásgörbe alapján megállapítható hallásunk állapota.

Amennyiben a hallásveszteség indokolja, egyéb vizsgálatok elvégzése után megtörténik a pontos diagnózis felállítása és elkezdődhet a hallás rehabilitációja.

Dr. Bárándy Zsuzsánna

, , , ,