A hónap zöldsége a karalábé

  •  
  •  
  •  

A tavaszi zöldségek közül a karalábét tudjuk a legtöbb módon megfőzni. Vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag zöldség. A télen felszedett súlyfelesleg miatt jól beépíthető a tavaszi fogyókúrás étrendbe, mert alacsony az energia- és a szénhidráttartalma.

Kellemes íze élvezhető nyersen is: a meghámozott karalábét vékony karikákra vagy hasábokra vágjuk, és tízóraira, uzsonnára fogyaszthatjuk. A salátákhoz is keverhetjük reszelve, apró kockákra vagy vékony csíkokra vágva. Más tavaszi zöldségekkel együtt színes vendégváró lehet. Különféle alakúra vágjuk az uborkát, retket, sárgarépát, salátát, paradicsomot, zöldpaprikát, újhagymát. 

Készíthetünk karalábészendvicset is. A felkarikázott karalábéra kenjünk tojáskrémet, sajtkrémet, túrókrémet, körözöttet, a tetejét díszítsük más színű zöldséggel, az ízlésünknek megfelelően. Finom ínyenc csemege. 

Főzve is nagyon finom a karalábéleves tejföllel vagy magyaros rántással, főzeléknek kaporral vagy zöldpetrezselyemmel ízesítve. Készíthetünk töltött karalábét, rakott vagy párolt karalábét, karalábés sertés- vagy csirkeragut. Főzzünk karalábés tésztát, galuskát, rizst, tarhonyát, kölest, hajdinát, amelybe durvára reszelt karalábét pároltunk kevés hagymával, és ezzel keverjük össze.

A karalábé levelébe tölthetünk húsos, zsemlés, májas, főtt tojásos tölteléket, és ehhez adunk karalábéfőzeléket.

A karalábé szárát apróra vágjuk, és beletehetjük a zöldséglevesbe, zöldséges raguba vagy zöldséges felfújtakba.

Az alaposan megmosott karalábét megpucoljuk, a héját belefőzhetjük még levesekbe, jól ízesíthetünk vele, ha főzeléket vagy rakott karalábét főztünk. A hűtőben, tárolódobozban még három-négy napig felhasználható.

Lettner Annamária dietetikus