A jelenlegi oltóanyag-mennyiség nem teszi lehetővé a válogatást, de vakcinaszabadság van

  •  
  •  
  •  

Az operatív törzs mai tájékoztatója meglehetősen rendhagyóra sikerült. György István, az Országos Oltási Munkacsoportot vezető államtitkár a baloldalt és Gyurcsány Ferencet ostorozó politikai kiselőadást tartott, miszerint az ellenzék veszélyezteti a vírus elleni védekezést. Emellett arról is beszélt, hogy jelenleg nincs elég oltóanyag ahhoz, hogy az oltópontokon válogathassanak a páciensek.

Politikai vádbeszéd

György István elmondta: 336297 főt oltottak be eddig, és 129339 fő kapta meg a második oltását is. Ez összesen a lakosság 4,7 százaléka.

Hangsúlyozta:

az érkező vakcinamennyiség nem teszi lehetővé, hogy az oltópontokon választani lehessen a különböző vakcinatípusok közül.

György István hivatkozott arra, hogy az Európai Unió egyetlen más tagállamában sem lehet válogatni az oltóanyagok közül, mert mindenhol vakcinahiány van.

Ennek ellenére szerinte vakcinaszabadság van, mert mindenki eldöntheti, hogy be szeretné-e oltatni magát, illetve

eldöntheti, hogy az adott oltóhelyen felajánlott vakcinát elfogadja-e vagy sem.

Az államtitkár szerint a háziorvosok már az időpont-egyeztetéskor tájékoztatják a pácienseket, hogy milyen vakcinát fognak beadni nekik. Hozzátette: tömeges oltás esetén az oltásról szóló értesítőben benne lesz, hogy az adott oltóhelyen milyen típusú vakcinával oltanak majd.

Aki nem fogadja el az éppen rendelkezésre álló vakcinát, mindaddig a regisztráltak listáján marad, amíg be nem oltják a neki megfelelő vakcinával.

Továbbra is csak egy-két ampullányi, 10-12 fő oltására elegendő oltóanyagot tudnak adni a háziorvosoknak.

György István kijelentette:

“A baloldal, élükön a Gyurcsány-párttal, kifejezetten akadályozza a járvány elleni védekezést azzal, hogy támogatóikat arra biztatják, hogy bizonyos oltóanyagokat ne fogadjanak el.”

Szerinte az olyan kezdeményezések, mint a polgármesterek összefogása azért, hogy csak az Európai Unió által engedélyezett vakcinákkal oltsák a kerületükben, településükön élőket, “óriási felelősség és az emberek életével való játszadozás”. Az államtitkár, nyíltan politizáló beszédében kifejtette: minden vakcina biztonságos, a kínai és az orosz is.

Jön a kínai vakcina

Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt két hétben ismét nő az áldozatok és fertőzöttek száma Magyarországon, ami

valószínűleg a koronavírus angliai mutációjának köszönhető.

Magyarországon eddig 69 esetben azonosították ezt a vírustörzset.

Közölte: a magyar egészségügy várja a holnap érkező kínai vakcinát, ami hasonló technológián alapul, mint az idehaza fejlesztés alatt álló oltóanyag.

Müller Cecília kifejtette: azért is várják a kínai szállítmányt, mert annak tárolása, kezelhetősége sokkal egyszerűbb, mint a nyugati vakcinák egy részének.

Kérdésre válaszolva közölte: a kínai szerrel a háziorvosok is olthatnak majd.

, , , , , , , , ,