A képernyő túloldala

  •  
  •  
  •  

Rengeteget ülünk televízió előtt; nem feltétlenül helyes ez, de most nem taglaljuk a dolognak ezt a részét. Abban viszont nincs vita, hogy kissé misztikus világ található a kamerák mögött. Pontosabban előtt. A Megyeri Úti Általános Iskola hetedikesei ellátogattak az Újpest Média bázisára. Ők már valamivel többet tudnak a varázslatról.

Bár minden nap hosszú órákat ülünk a készülék előtt, valójában sokan ma sem tudják, hogy pontosan hogyan is lesz a stúdióban történtekből az otthonunkban megjelenő kép és hang. Nem föltétlenül a dolog mögött álló tudomány az, amit hosszan taglalnánk, bár kétségtelen, hogy van, akinek mindez szintén érdekes. De ha csak a fizikailag közvetlenül érzékelhető körülményeket nézzük meg, akkor is találunk felfedezni valót bőven.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Talán sokakat meglep, hogy a műsorvezető és a vendég tulajdonképpen egy zöld kárpittal borított szobában ül, az ott lévő kamerák is ezt a képet közvetítik a vezérlőben lévő számítógépnek. És itt jön a trükk: a rendszer érzékeli a zöld színt, és ahol ilyet „lát”, ott megjeleníti a digitálisan generált háttérképet. Így lesz minden adás arculata más és más.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A rögzítéssel, a kép- és hangvágással, magával a stúdióval, a kamerákkal, a lámpákkal, az adáskészítés informatikai hátterével ismerkedhettek meg a Megyeri Úti Általános Iskola hetedikesei, amikor ellátogattak városunk tévéstúdiójába. Itt kipróbálhatták a berendezéseket, és maguk is megtapasztalhatták akár a lámpalázat, akár a kamerapánikot is.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Mert bár a telefonjaikkal is hozzászokhattak a felvételkészítéshez, de azért egy professzionális helyszín mégiscsak más.

Ki tudja? Talán némelyikőjükkel kollégák leszünk?

, , , , , , ,