A Korányiban majdnem elmondták Orbánnak, mi a gond, de nem hallgatta végig

  •  
  •  
  •  

Csütörtökön derült ki, hogy a Korányi és a Szent László Kórház „lélegeztetési kapacitása megtelt”. Orbán Viktor ma reggel aligha véletlenül kezdte a napját az előbbiben, ahol egy egészségügyi dolgozó elmondta volna neki, mi okozza a problémát – ha meghallgatja.

A Népszava nyomán tegnap írtunk arról, hogy egy szeptember 14-i keltezésű levél szerint a Korányi arra kérte az ellátókat: mérjék fel a saját intézményükben hány olyan ápoló, segédápoló van, aki önként vállalna kirendelt munkavégzést az intézményükben.

A napilap szerint 76 munkatársat várnak különböző pozíciókra, ám a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint koronavírusos betegeket ápolni nem szívesen jelentkeznek önként, az első hullám idején pedig sokaknak elfogyott az a 44 napja, amelyre ki lehet rendelni. A rendszerből eleve több ezer ember hiányzik, és az elmúlt időszakban az intenzív osztályokon se orvosból, se ápolóból nem lett több. Tehát hiába tesznek szabaddá ágyakat, hiába szereznek be lélegeztetőgépeket, ha nincs elég szakember, aki kezelje az eszközöket, ellássa a betegeket.

A Korányiba látogató miniszterelnöknek a Facebook oldalán közzé tett videó tanúsága szerint éppen ezt szerette volna elmagyarázni egy egészségügyi dolgozó.

A kormányfő az orvosi pihenőbe benyitva kérdezte a helyzetről a szakembert, aki elmondta: 40 koronavírusos beteget ápolnak és 12 helyük van még. Orbán arról is érdeklődött, hogy van-e elég lélegeztetőgép, mire a férfi azt mondta:

„Úgy tudom, azzal nem is volt probléma, inkább azzal van a baj, hogy kell hozzá technikus meg kell hozzá…”

A miniszterelnök eddig volt kíváncsi a válaszra, amelyet azzal zárt rövidre, hogy „az a kérdés, hogy most van-e”. Az egészségügyi dolgozó pedig – minden bizonnyal a lélegeztetőgépekre gondolva – azt mondja, „igen, most van”.

Ezután vágás következik, majd a szakember még hozzáteszi, hogy több betegre számítanak, mint tavasszal, mert az emberek „már nem tartják be úgy a szabályokat”, és „a korlátozások sem elég szigorúak szerintünk”.

, , , ,