•  
  •  
  •  

Ismét éves lomtalanítás van Újpesten július 21. és augusztus 5. között. A lakosság a számára kijelölt napokon helyezheti ki a háztartási hulladékát, azonban semmiféle elektronikai berendezést nem szabad kitenni. Összehangolt akciót indít a városvezetés a rendőrséggel, az önkormányzati rendészettel és a polgárőrökkel a bűncselekmények visszaszorítása érdekében. A „lomizás” ugyanis a jogszabályok szerint bűncselekmény!

Szigorúan tilos mindenféle „lomis” táblát kiakasztani a közterületekre. Sehol se lehetnek „helyfoglalás”, „foglalt”, „fogva” vagy hasonló feliratok a közterületeken, mivel ez bűncselekménynek számít. Az az állampolgár, aki ilyen táblát lát, azonnal hívja az Önkormányzati Rendészetet, a hatóság pedig eltávolítja a törvénytelen táblácskákat.

A „lomisokkal” szemben idén is zéró toleranciát hirdettek meg a kerületi hatóságok, a guberálók akár másfél milliós bírságra is számíthatnak, sőt, akár autóstól is elszállíthatók és megbírságolhatók a „lomizók”.

Az összehangolt akció egyeztetésén Czigler László várostervezésért, közbiztonságért és rendészetért felelős alpolgármester aláhúzta: akár két évig tartó szabadságvesztésre is büntethetik azt, aki hazaviszi a lomtalanításra kitett tárgyakat. A hulladéktörvény szerint ugyanis amint az utcára teszik a felesleges tárgyakat, azok azonnal a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tulajdonába kerülnek. Ha valaki magával viszi őket, az lopásnak számít.

Az egyeztetésen részt vett az önkormányzat részéről dr. Béndek Gabriella, az Önkormányzati Rendészet osztályvezető-helyettese, Mohai Zoltán, valamint az újpesti polgárőrök képviseletében Murányi Sándor és Hafner Sándor.

A résztvevők megerősítették, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is együttesen lépnek akcióba a „lomizó” csoportokkal szemben, mivel azok mind a táblakihelyezéssel, mind a lomok közötti turkálással bűncselekményeket követnek el. A hatóságok nonstop cirkálnak majd a kijelölt területeken, és azonnal intézkedni fognak a többnyire az ország keleti régiójából érkező lomis csoportok ellen. A helyettes rendőrkapitány pedig azt közölte az alpolgármesterrel, hogy megerősített szolgálatot látnak el a lomtalanítás során.

A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy ne helyezzék ki hamarabb a lomokat napközben, tartsák be a 18 órás kezdést, mivel így nem marad sok ideje a lomisoknak böngészgetni.

Hangsúlyozták, hogy kizárólag olyan, a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék helyezhető ki a ház elé, ami méreténél fogva nem fér a kukába. Ilyen például az elhasználódott bútor, matrac, szőnyeg, nagy méretű sportszer, vagy nagy méretű használati tárgy.

Nagyon fontos, hogy a lomok nem zavarhatják a közlekedést, nem károsíthatják a környezetet. A hulladékokat ne a parkoló autók mögé tegyék ki! Ugyanakkor a begyűjtést végző jármű számára jól megközelíthetők legyenek.

Ebben az évben is határozottan tilos kitenni például tévét vagy más elektromos berendezést. Festéket, autógumit, akkumulátort, bontási törmeléket, fém vagy bármi más elektronikai hulladékot, mert ezek veszélyes hulladéknak számítanak.

Ezeket a veszélyes hulladékokat szállítsák el a XV. kerület Károlyi Sándor úti Hulladékudvarba. Az önkormányzat azt is bejelentette, hogy egy későbbi időpontban külön lomtalanítás lesz majd a veszélyes hulladékok részére is.

Az önkormányzat azt kéri, lomokat a hivatalos tájékoztató levelükben megjelölt napon, 18 óra után készítsék ki az utcára lakosok. A hírlevélben megjelölt határidő előtt vagy után kihelyezett hulladéklerakás miatt a közterület-felügyelők büntetést szabhatnak ki.

Aki bármilyen rendellenességet tapasztal, bejelentést tehet az Újpesti Önkormányzati Rendészet 06-1/231-32-50-es telefonszámán hivatali munkaidőben, munkaidőn túl a 06-70/452-05-90-es telefonszámon, vagy a BRFK IV. kerületi Rendőrkapitányság 06-1/231-34-40-es központi telefonszámán, illetve a 112-es segélyhívó számon.

, , , , , , ,