•  
  •  
  •  

A lengyel Bem József részt vett Napóleon oroszországi hadjáratában, tetteiért megkapta a Becsületrendet. 1831-ben az oroszok elleni lengyel felkelés tábornoka. Lengyel szokás szerint Bem sem kedvelte az oroszokat. 1848-ban felajánlotta szolgálatait Kossuthnak. Bemet, immár honvéd altábornagyként az erdélyi magyar hadsereg parancsnokává nevezték ki.

Megverte az osztrákokat és elfoglalta Kolozsvárt, majd felszabadította egész Székelyföldet. A székelyek bálványozták, ők nevezték el Bem apónak. Bem Piskinél legyőzte az egyesült osztrák-orosz sereget, de a mindenki által ismert segesvári csatában vereséget szenvedett, Petőfi, mint honvéd őrnagy, Bem szárnysegédje volt.

A szabadságharc bukása után Bem Törökországba menekült – felvette az iszlám hitet, annak reményében, hogy újra az oroszok ellen harcolhat, immár negyedszer. Bem apót, azaz Murád pasát a törökök megbízták a szíriai Aleppo védelmével az arab támadások ellen.

Bem 1850 decemberében, hosszú betegség után elhalálozott. Maradványait 1929-ben szállították Lengyelországba. Útja során Budapesten, a Nemzeti Múzeum előtt felravatalozták koporsóját.

1956. október 23-án a tüntetők Bem szobrához vonultak. Sinkovits Imre elszavalta a Szózatot, és a tömegben megjelentek a lyukas zászlók. Bem apó megint harcba hívott az orosz megszállók ellen.

Majláth Mikes László

, , , ,