•  
  •  
  •  

A nyár kicsit még odébb van, viszont a káros, a Nap által kibocsátott UV-sugárzás nem évszakfüggő, de veszélyes jelenség. E veszélyről kérdeztük dr. Ihász Judit bőrgyógyász, klinikai onkológus szakorvost, aki már több mint 40 éve gyógyít és 25 éve végez szűréseket nálunk, Újpesten.

Van-e, és ha igen, mi a teendőnk ilyenkor, a tavaszi idény elején?

A bőr a legnagyobb érzékszervünk, egész testünket védi. Természetes, hogy nekünk is folyamatosan ápolni, védeni kell. Ilyenkor kell felkészülnünk a nyárra hidratálással és vitaminkúrákkal, hiszen indul a zöldségek, gyümölcsök szezonja. Ezen kívül tudomásul kell, kellene vennünk, hogy bizony már ilyenkor is ki vagyunk téve a napsugárzás ártalmainak, tehát ha valaki sokat tartózkodik a napon, annak feltétlenül ajánlott a különböző faktorú fényvédők használata. Ma már létezik 100 faktoros fényvédő is, akinek bármilyen fényártalom miatt kialakult bőrbetegsége van, annak feltétlenül ezt javaslom.

Mennyire kell egyedileg személyre szabni a védekezést?

Alapszabályként azt tudom mondani, hogy mindenkinek védekeznie kell! Tehát az európai ember, a maga fehér bőrével bizony rákényszerül a védekezésre. Ám akinek egészen világos a bőre, esetleg szeplős, sok anyajegye van, annak mindenképpen magasabb faktorú védelemre van szüksége. Az idősebb embereknek, akiknek fény hatására kialakult kóros elszarusodása van kopasz fejen, homlokon, fülön, ajánlott a 100-as faktorú fényvédő. De még az egészséges, normál bőrre is ajánlott a 30-as faktorú védelem.

Van-e köze az UV-veszélynek az életkorhoz?

Alapvetően nincs, ez a sugárzás ugyanolyan veszélyes idős, és fiatal korban. Azt viszont nem árt tudni, hogy a bőrünk ebben a kérdésben úgy működik, mint egy akkumulátor. A fény összegződik benne, a hámsejtek állandóan osztódnak, és a fény hatására elindulhat egy rossz irányú osztódás. Tehát ha valaki ifjabb korában többször „megégett” a napon, vagy fényimádó, szoláriumba járó, annak feltétlenül védekeznie kell. A kisgyerekeknél még nincs meg az a védő „lipid film” a bőr felszínén, aminek természetes védő hatása van, idősebb korban pedig elvékonyodik ez a réteg.

Tud-e kialakulni az évek során olyan általános védettség, ami esetleg már szükségtelenné teszi a védekezést?

Én nem tudok róla, hogy kialakulna ilyen fajta védelem. Erre vonatkozóan nincs tudományos visszaigazolás. Köztudott például, hogy Ausztrália Cook felfedezése után angol börtönkontinens volt, a ma ott élő fehérek többsége az oda deportált fegyencek kései leszármazottja, és védettségük gyakorlatilag semmiben nem különbözik az Európában élőktől, tehát bő kétszázötven év alatt sem alakult ki semmiféle természetes válasz, védettség erre a veszélyre. Ráadásul a veszélyes sugárzás egyre nő, a sztratoszféra, a Föld légkörének legkülső burka sérült, így egyre nagyobb dózisban kapjuk ezeket a veszélyes sugarakat. Éppen ezért, túl az eddig elmondott védekezésen, rendkívül fontosnak tartom, és ajánlom mindenkinek az évenkénti rendszeres bőrszűrési vizsgálatot!

, , , , ,