A túlterheltség csendes beismerése: teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt napokban számos hír jelent meg arról, hogy az ország COVID-tesztelési kapacitásának határához közelítünk, sokat kell várni a vizsgálat elvégzésére és még többet az eredményre. A most kiadott rendelkezés lényegében a rendszer túlterheltségének csendes beismerése.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendje szerint a háziorvos tünetek alapján, teszt nélkül is koronavírusosnak minősíthetírja a hvg.hu.

Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós humánminiszter döntése értemében a PCR-tesztet ezentúl csak akkor kötelező kérni, ha a páciens két feltételnek eleget tesz:

  1. Koronavírusra utaló tünetei vannak
  2. koronavírusos beteggel volt szoros kapcsolatban, esetleg erősen fertőzött területen járt

Akit teszt nélkül a háziorvosa minősít tünetei nyomán COVID-fertőzöttnek, nem küldik hatósági házi karanténba, ám az orvos utasíthatja arra, hogy ne menjen emberek közé.

A pácienseket három csoportba sorolják:

  • gyanús eset az, aki köhög, láza van, nehéz a légzése vagy hirtelen elvesztette a szaglását, ízlelését, vagy az orvosa úgy ítéli meg, hogy fertőzésgyanús,
  • valószínűsített eset az, aki a fenti kritériumokon kívül az előző két hétben szoros kapcsolatban volt fertőzöttel, vagy olyan bentlakásos intézmény lakója, dolgozója, ahol járvány zajlik, illetve az, akinél a COVID-19 fertőzésre jellemző radiológiai eltérés kimutatható,
  • megerősített eset pedig az, akinél klinikai mintában kimutatták a SARS-CoV-2-t.

Az eljárásrend szerint az egészségügyi ellátásban az igazoltan fertőzött, tüneteket mutató betegeket szigorúan elkülönítik a valószínűleg fertőzöttektől, és az igazoltan fertőzött, de tüneteket nem mutató páciensektől.

A megerősített esetek kontaktjait kötelező felkutatni, bár nagy többségüket még így sem tesztelik. A vizsgálat elvégzése ugyanis csak azok esetében kötelező, akik az egészségügyi ellátórendszerben vagy tartós ápolási intézményekben kerültek szoros kapcsolatba igazolt fertőzöttel.

 

, , , ,