A virág neve: Rózsa

  •  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdeztük az újpestieket, tudják-e, miről kapta nevét az az utca, ahol otthonuk található.

– Elődeink ügyeltek arra, hogy roppant egyszerű neveket adjanak utcáinknak. A Rózsa utca Újpest egyik legrégebbi utcája – mondja az itt lakó Fericsán Kálmán Újpest Gyermekeiért díjas nyugalmazott testnevelő tanár, az újpesti faipar és oktatásügy elhivatott kutatója. – Nem csak most lakom itt, itt is születtem. Igaz, az Árpád út másik oldalán a későbbi gyógyfürdő mögötti kis kertes lakások egyikében – fedi fel a kötődést a tanár úr. – Több generáció élt együtt nálunk is. A házacskák kertjeiben nagyon sok volt a rózsabokor, emlékszem, nagymamám a tél közeledtével vastag papírba bugyolálta a töveket. Adott volt a névadás is: Rózsa utca. Mi, késői utódok csak egyet tehetünk: tudatosan őrizzük ezeket az utcaneveket.
A Rózsa utcát egy időben, az SZTK felé épülő panelházak felhúzásakor Tito utcára keresztelték át, majd ismét visszakapta a Rózsa utca nevet.
– Ebből az időből való a megmosolyogtató történetem – folytatja Fericsán Kálmán. – Éppen táboroztattuk az újpesti gyerekeket, amikor kollégám megszólalt: ha a Rózsa utca Tito lett, Rózsa nevű kolléganőnket is hívjuk ezentúl Titónak. Mit mondjak, kolléganőm nem osztotta a humorunkat, de remélem, azóta megbékélt velünk, főleg, hogy az utca is visszakapta becsületes nevét, a Rózsát. Amikor a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a szanálás bennünket is érintett, Újpesten és a Rózsa utcában akartunk maradni, nagycsaládostól. Az utca Erőműhöz közeli végén kaptunk meg két, egymás feletti panellakást a kilencedik és a tizedik emeleten. Mi azóta is itt lakunk a kilencedik emeleten, innen repültek ki a gyerekeink – emeli ki Fericsán Kálmán.
Gaál Katalin, akit a Rózsa utcában megszólítunk, ismeri az utcát.
– A Rózsa utcához sok emlék fűz: szanálás után – épp az esküvőnk előtti hetekben – a Kossuth utcából a férjem szülei, előtte pedig a Dobó utcából édesapám nővéréék költöztek a bontásra ítélt kertes házból a Rózsa utcai panellakásba. Anyósomék költözésekor a ház előtti földbuckák sejtetni engedték, hogy egyszer majd erre jön a 20-as autóbusz – fűzi hozzá.

B.K.

Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: (1991, korábban Tito utca, 1982, Rózsa utca) 1882, Elem utca 2.-től a Görgey Artúr utca 28.-ig.