Akár 150 ezer forintot is fizethet, aki megszegi a karanténszabályokat

  •  
  •  
  •  

A járvány második szakaszának intenzíven felszálló szakaszában vagyunk – közölte Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos jelezte: a helyzet súlyosbodása miatt folyamatos szigorításokra kényszerülnek, illetve a lakosságnak a kontaktusok számának csökkentése érdekében le kell mondani a nem halaszthatatlan programokról.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra járványadatait, majd közölte:

“A kontaktusok számának csökkentése érdekében mondjunk le azokról a programokról, amelyek nem feltétlenül szükségesek.”

Szerinte ez segíthet a járványgörbe ellaposításában.

Fokozatosan kényszerülnek szigorítani a szabályokat, de a lényeg marad: a maszkviselés, a kézmosás, a távolságtartás és a felületetek fertőtlenítése.

Müller hozzátette: az egészségügy felkészült, mindenki meg fogja kapni a gyógyuláshoz szükséges, magas szintű orvosi ellátást. A kórházakban intenzíven zajlik a munka.

Az iskolákban folyik a fertőtlenítő takarítás, ahol korábban volt fertőzés, ott a honvédség járványügyi bevetési csoportja is dolgozik.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta:

“Egyértelmű a tendencia: dinamikusan nő a fertőzöttek száma, egyelőre nem látjuk a platót, ezért feltétlenül szükség van a szabályok betartására.”

Folyamatosan értékelik az adatokat, a múlt héten is szigorítottak a sportesemények esetében és a karanténszabályokon is, de a szigorítás nem helyettesíti a fegyelmezettséget és az egyéni felelősséget.

Komoly összeget fizethet, aki nem marad otthon

A járványügyi szabályok szigorításáról számolt be Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. A beutazás miatt elrendelt karantén szabályait egyszerűsítette a törvényhozás, a határátlépéskor a rendőrrel kell közölni például a karantén helyszínét. A beutazók kötelezhetőek a digitális ellenőrző szoftver telepítésére.

Közölte:

a karanténszabályokat megszegőkre mostantól 5000–150000 forint közötti bírság szabható ki.

A védelmi intézkedések megszegése miatt az elmúlt 24 órában 48 rendőri intézkedés történt. Ebből 17 maszkviselés tömegközlekedésen való elmulasztása miatt történt, míg kereskedelmi helyiségben 31 esetben intézkedett a hatóság hasonló szabályszegés miatt. Szeptember 21. óta 1982 esetben kellett intézkedni, a többségében figyelmeztetést alkalmaztak. A tranzitszabályok megszegése miatt 26 esetben avatkozott be a rendőrség.

Hétfőn 11993 helyszíni karantén-ellenőrzést hajtottak végre, 3862 új karantént rendeltek el, 27050 az összes érvényes hatósági karantén száma. Eddig 476 büntetőeljárást rendeltek el, 90 gyanúsítottat hallgattak ki a járványügyi szabályok megszegése miatt.

, , , , , ,