Az állam felvásárolta az egyik influenza elleni védőoltás teljes hazai készletét

  •  
  •  
  •  

Sem a patikákba, sem a magán oltóközpontokba nem kerülhet a Sanofi által gyártott influenza elleni vakcina Magyarországon – ezt a Nemzetközi Oltóközpont is megerősítette a 24.hu-nak. A Népszavának Asztalos Andrea, a Sanofi-Aventis Zrt. kommunikációs igazgatója elárulta: az állami intézkedés célja az, hogy minél szélesebb körben tudjanak oltani a háziorvosok.

A HVG összeállításában kiemelte, hogy sok magánszemély és cég így

hiába rendelte meg a Vaxigrip Tetra nevű oltóanyagot, azt egyelőre nem tudják majd beadatni sem maguknak sem az alkalmazottaknak.

Jelenleg tehát az 1,3 millió magyar gyártású, 3Fluart elnevezésű oltóanyag mellett a Sanofi vakcinája is rendelkezésre áll majd a házi- és gyerekorvosoknál, bár az egyelőre kérdés, hogyan osztják el a felvásárolt készletet.

Az oltóközpont a lapnak nem tudta megmondani, hogy pontosan mekkora készletet érint a kormányzati lefoglalás, a 24.hu viszont százezres nagyságrendű tételről tud.

A HVG összeállításában szerepel, hogy a vakcinát elsősorban 3 évesnél fiatalabbak kapják, és akit először oltanak, annak kétszer kell beadatni.

A Nemzetközi Oltóközpont már elkezdte keresni, melyik nemzetközi cégtől lehet hasonló vakcinát beszerezni, de a HVG-nek egyelőre még nem tudtak konkrét alternatívát mondani.

A feladat ugyanakkor nem könnyű, mivel külföldön is megugrott a kereslet az influenza elleni oltás iránt, így könnyen lehet, hogy az előző évekhez képest kevesebb import oltóanyag lesz elérhető Magyarországon.

Ez azért is lehet aggályos, mert sok beteg nem a magyar gyártású 3Fluart vakcinát szeretné beadatni, és vannak olyanok, akiknek a háziorvos eleve nem azt, hanem az import verziót ajánlja inkább.

A Sanofi kommunikációs igazgatója a Népszavának a hétvégén azt mondta, a Vaxigrip Tetra limitált mennyiségben áll rendelkezésre, és miután a gyártása hosszú folyamat, a cég nem is tud többet szállítani belőle.

A háziorvosoknál október 20-ától lehet jelentkezni influenzaoltásra, amit idén az állam mindenki számára ingyenessé tett. Az operatív törzs többször is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt kiemelten fontos, hogy az alapbetegséggel rendelkezők és az idősek mindenképp éljenek a lehetőséggel, de mindenkinek ajánlott legalább a hagyományos influenza ellen védekezni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a HVG-nek így reagált arra a felvetésre, hogy mi történik abban az esetben, ha a háziorvosoknál elfogy a vakcina:

„Az előzetes felmérések szerint elegendő lesz az 1,3 millió influenza elleni oltóanyag”, illetve „az elmúlt években átlagosan sajnos csak a fele fogyott el a vakcináknak”.

, , , , , , , ,