Az államtitkár szerint az iskolák nem fertőzési gócpontok

  •  
  •  
  •  

“Helytelen adat jelent meg, ez korrekcióra fog kerülni. Bizonyos vagyok benne, hogy ennél sokkal magasabb, ennek a többszöröse lesz az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok száma”

– magyarázta az operatív törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília azt, hogy a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint miért tűnt úgy, mintha csak 6098 tesztet végeztek volna, de 6495 új fertőzöttet azonosítottak.

Tehát nem azzal magyarázta az eltérést, hogy a naponta elvégzett vizsgálatok eredményei napokkal később jelennek csak meg a statisztikákban.

Müller Cecília

Az országos tisztifőorvos egyébként ma is a járvány első hullámának adataival hígított összesített statisztikák alapján igyekezett jónak, vagy legalábbis jobbnak feltüntetni a helyzetet a valósnál.

Müller emellett arra kérte az embereket, hogy

“szükségtelenül ne halmozzanak fel gyógyszereket”.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az iskolák nem számítanak fertőzési gócpontnak.

Ezt közvetlenül azután említette, hogy felsorolta:

  • eddig 501 középiskolában,
  • 210 általános iskolában és
  • 200 óvodában

kellett részben vagy egészben átállni a digitális oktatásra, illetve felfüggeszteni a működést a fertőzések nagy száma miatt.

Maruzsa Zoltán

Az államtitkár szerint az iskolák 95 százalékában legfeljebb 1-5 diák, 97 százalékában legfeljebb 1-5 tanár fertőződött meg, és csupán 53 iskolában van tíz vagy több fertőzött diák, és 9-ben tíz vagy több fertőzött tanár.

Maruzsa emellett tájékoztatott róla, hogy a Kréta rendszer kiegészült egy online tanóra modullal. Azt is mondta, hogy nem kötelező ezt a rendszert használniuk a tanároknak.

, , , , , , , ,