„Az önkormányzat dolgozói lelkesek, szívesen segítenek”

  •  
  •  
  •  

Milyen intézkedéseket tett, és hogyan segíti a kerületi lakosok mindennapi életét a járványhelyzet alatt az újpesti operatív törzs? Milyen kihívásokkal néznek szembe nap mint nap az önkormányzat munkatársai, és milyen visszajelzéseket kapnak az emberektől? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Czigler László alpolgármesterrel.

„A rendezvények elhalasztásától kezdve, az ügyeletes óvodai csoportok létszámának 10 főben való maximalizálásán át számos intézkedéssel igyekeztünk csökkenteni a lehetséges kontaktusok számát Újpesten” – idézte föl az elmúlt hetek történéseit a négyfős önkormányzati testület vezetője. Czigler László kiemelte: a társasházak közös képviseletei felé külön ajánlással éltek, hogy ne tartsák meg a május 31-éig kötelezően kiírandó közgyűléseket, amelyeket rendszerint főleg az idősebb lakók látogatnak. Hozzáfűzte: a jogalkotók nem is gondoltak arra, hogy az ilyen összejövetelek elmaradása egyébként jogszabálysértő lenne.

Arra is emlékeztetett, hogy a kutyafuttatók körül kialakult feszültségeket is sikerült feloldaniuk azzal, hogy a kezdeti bezárások után a gazdik bizonyos korlátozásokkal – egyszerre legfeljebb három ember és a hozzájuk tartozó eb tartózkodhat az elkerített részen belül, tisztes távolságot kell tartani egymástól és az idegen kutyákat tilos megérinteni, mert azok bundáján is meg tud telepedni a koronavírus – már látogathatják ezeket a közterületeket.

A kerületi operatív törzs munkája kapcsán elárulta, hogy heti kétszer személyesen konzultálnak az elvégzendő feladatokról, a gyors és hatékony intézkedés érdekében pedig folyamatos telefonos kapcsolatban állnak egymással.

Czigler szerint a testületre és az önkormányzatra is a 70 év feletti, illetve a hatósági házi karanténba utalt újpesti lakosok folyamatos, napi szintű ellátása rója a legnagyobb terhet.

„Ez egy jelentős kihívás, ami nagy létszámot igényel, de szerencsére sok segítséget kapunk ezen a téren is. Naponta jön például négy kéményseprő, akik a szociális munkásokat fuvarozzák, a kerületben működő két polgárőrszervezet is be tud segíteni két-két autóval”– fejtette ki az alpolgármester, hozzátéve, hogy a Renault Hungáriától és a LeasePlan Hungáriától is kapnak két, illetve három gépjárművet. Az utóbbi cég ráadásul autónként havonta egy 40 ezer forintos üzemanyagkártyával is hozzájárul a segítségnyújtáshoz.

A helyi operatív törzs vezetője hozzátette, hogy a kerületben élő 20 ezer, 65 év feletti állampolgár nagy része képes önerőből, vagy rokoni segítséggel megoldani az ellátást, a segélyvonalon eddig nagyjából 400 személy regisztrált. Volt, aki maga jelentkezett, voltak, akiket rokonaik, ismerőseik vagy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete ajánlott a figyelmükbe. Az ő helyzetük elég változatos: van, aki csak meleg étkeztetést, van, aki heti bevásárlást is igényel.

Czigler László hálás az Őszi Fény idősek otthona mellett az Egészségkonyhának és a Tüzestál étteremnek is, akik napi 50 és heti 50-60 adag meleg ételt biztosítanak az időseknek.

Elmondása alapján a kerületben eddig 113 főt érintett a hatósági házi karantén, 46 esetben ennek már letelt a kéthetes időkorlátja, 67-en azonban továbbra is kényszerű otthonlétben vannak. Róluk az Újpesti Vagyonőr Kft. speciális védőfelszereléssel ellátott alkalmazottai gondoskodnak. Hozzátette: jelenleg 8 fő van, akinek pozitív lett a vírustesztje.

„Az önkormányzat dolgozói lelkesek, szívesen segítenek. Átlag napi kétszer szállnak ki: reggelente 3-4, délutánonként pedig 1-3 címre. Igyekszünk úgy alakítani a beosztásukat, hogy ne terheljük le őket túlságosan, de ha kell, akkor ennél több embert is tudunk mozgósítani”

– fogalmazott az alpolgármester, aki szerint az újpestiek nagyon pozitívan fogadják a segítséget, és mind a dolgozók, mind az önkormányzat rengeteg bátorítást és gratulációt kapnak, még olyanoktól is, akik eleinte szkeptikusak voltak az intézkedéssel kapcsolatban.

Czigler ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egyesek igyekeznek visszaélni a helyzettel:

„A csalók már Újpesten is megjelentek, épp a napokban csöngettek be valakihez, hogy az önkormányzattól jöttek fertőtleníteni. Mindenkit kérek, ne üljön föl az ilyen próbálkozásoknak, az önkormányzat nem végez ilyen munkát. Az ellátottakhoz kiérkező kollégáink minden esetben előre időpontot egyeztetnek, jól azonosíthatóak és nem is mehetnek be az ingatlanokba.”

Kitért arra, hogy a kerületben minden orvosnak és ápolónak eljuttattak többször felhasználható maszkokat, ám azt is hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók és a lakosság védőfelszereléssel történő ellátása nem az önkormányzat, hanem az állam feladata lenne. Ennek ellenére a hiánycikknek számító tételek beszerzése folyamatos: „Reméljük, hogy a közeljövőben már a lakossághoz is el tudnak juttatni valamennyi védőmaszkot, de ezt nem szeretném elkiabálni.”

Hozzátette: remélik, hogy nem súlyosbodik tovább a helyzet, de minden tőlük telhetőt megtesznek a lakosság egészsége és védelme érdekében.

TT

, , ,