Az új törvény megadhatja a kegyelemdöfést a magyar egészségügynek

  •  
  •  
  •  

Összeomlás-közeli helyzetbe sodródhat az ellátás, ha beigazolódnak egy felmérés eredményei. 

A több mint 30 ezer egészségügyi dolgozó által kitöltött online kérdőív adatainak feldolgozása után kiderült: az október 6-án elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény a szakma harmadát üldözheti el a pályáról. 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara október 9-én indított és 13-án lezárt felmérése során a válaszadók közel harmada a törvény hatására véglegesen elhagyná az egészségügyet. 12 százalékuk a magánegészségügyet választaná, tizedük pedig külföldön vállalna munkát. 

A kérdőívet kitöltők mindössze hat százaléka írná alá egyből az új munkaszerződését.

Sokan szorgalmaznak szervezett tiltakozást, például aláírásgyűjtést a jogszabály ellen. A szakdolgozók közel harmada utcára is menne, mintegy negyedük pedig kilátásba helyezte felmondási nyilatkozatának letétbe helyezését. 

Az új törvény alaposan átszabja az egészségügyi dolgozók jogviszonyát. A változtatásokat az orvosok jelentős béremelésével egy csomagban fogadták el, ám az egészségügyi szakdolgozók egyelőre csupán egy Kormányinfón megfogalmazott ígéretet kaptak fizetésük (az orvosokétól jelentősen elmaradó) növelésére. Az átirányíthatóság, a  másodállás vállalásának korlátozása, illetve a hálapénz elfogadásának büntethetősége azonban rájuk is ugyanúgy vonatkozik. A kamara többek közt emiatt is tartja elfogadhatatlannak a jogszabályt. A törvény ellen tiltakozott a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szakszervezete is. A MOSZ elnöke, Dr. Szabad Zoltán az Újpest Televízió Korrekt című műsorában beszélt az új szabályozása veszélyeiről. 

 

 

 

 

, , ,