Beigli-recept helyett, Yeah! Yeah!

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Karácsonyi Vásár adventi programjait a Szinetár Dóra– Bereczki Zoltán házaspár nyitotta Duett karácsony című lemezének dalaival. A második hétégén a Sugarloaf vérpezsdítő zenéje következett, a harmadik gyertya gyújtását a Bolyki Brothers a capella éneke vezette fel. A karácsony előtti utolsó péntek estén a Retro School Band koncertje zárta a koncert sorozatot.

A zenekar fergeteges bulit ígért. A meteorológiai előrejelzés az év egyik leghidegebb estéjét vetítette elénk. Az önkormányzat ezért ingyenes forró teát ígért. Mindenki tartotta szavát, minden együtt volt ahhoz, hogy az edzettek egy jót bulizzanak.

Hat óra előtt Zola, a Retro School Band frontembere, aki az eltelt négy hétben több énekest és zenekart bemutatott nekünk, saját zenekarát ajánlotta figyelmünkbe A fiatalokat és az idősebbeket egyaránt buliba hívó együttes hat óra előtt bemelegített. A gitárokat, dobokat és az énekhangot próbálta szinkronba hozni a mínusz 6 fokos levegővel.

Szervusz Újpest! – kiáltották nekünk, majd megdicsértek, hogy így dacolunk a hideggel. Zola férfiasan bevallotta, megfázott, nincs hangja. A megállapítás túlzó volt, pusztán egy modernül rekedtes hang jött ki az usánkája alól. Le a kalappal, profi módon végigénekelte a műsort. Igaz, néha azt hittük, egy gőzmozdony van a kabátja alatt, olyan párát produkált egy-egy levegővételnél. (Innen kívánunk további gyógyulást!) Amikor kisvártatva felcsendült a Beatles-től az Egy nehéz nap éjszakája, a farkasok híján mi kiáltottuk az estébe: yeah, yeah. A rock and rollba merített filmzenék, házibuli nóták (Should I stay or should I go), a Jingle Bells a Roxette Sleeping in my car-ja, na és a saját számok forró hangulatot teremtettek, csápoltak, rokiztak az egyre kevésbé didergő újpestiek. Másfél órányi időre prolongáltuk a karácsonyi bevásárlási listát, a fejünkben már összeállított beigli és töltött káposzta hozzávalóinak beszerzését. Yeah, yeah, yeah!

Zola a koncert végéhez közeledve a zenekar legfrissebb cédéjével jutalmazta azokat a bátor újpestieket, akik a színpadon karácsonyi dalt énekeltek. Négyen vállalkoztak, két kicsi és két nagy, miközben zenekari kísértet kaptak Zoláéktól. A betlehemes dalt meghatóan előadó Máté, a Kis karácsony, nagy karácsonyt éneklő Vivien a karácsony bensőséges, mesés hangulatával ajándékozta meg közönségét. 

Az Újpesti Karácsonyi Vásár ideje alatt rekord is született: pénteken este, majd szombatra virradó éjszaka volt a leghidegebb. Majd megindult a havazás is, szombaton beterített mindent. Karácsony előtti utolsó hétvégéjét kezdte a piac is. Az árusok kitettek magukért. Gusztusos tálalás, gyümölcsök, friss tőkehúsok, sütemények, szaloncukrok kellették magukat. Fogyott a káposzta, a savanyúság, a hal, a tojás… A Piacfelügyelőség – ahogy ígérte – birkapaprikást főzött. Illatfelhő csalogatott a fazékból.

A kisgyermekek késő délelőtt hótaposóban, szánkóval érkeztek. Jól beöltöztetett úrhajós ruhás, szkafanderes lánykák és kislegények gyűltek kapucnival, dupla sállal a színpad elé Pom-pom meséit hallgatni. Csukás István nagysikerű mesesorozatából az Aranyszamár Színház készített összeállítást. A mosolygó közönséget látva nehezen lehetett eldönteni, a lurkók vagy ezeken a meséken felnőtt szüleik örülnek- e jobban festéktüsszentő Benőnek, Gombóc Artúrnak?
Egy órával később a klasszikusok világába csöppentünk, a Gőgös királykisasszony és más Shakespeare mesék nyomán.

Este hat órakor a Városháza dísztermében sokan hallgatták a MÁV Szimfonikusok hangversenyét (képriportunk a 8. oldalon). Már az előadás meghirdetésekor pillanatok alatt elkelt minden belépő. Az újpesti önkormányzat kiemelt támogatását élvező zenekar egy évtizede helyben lepi meg a zeneszereztőket. Dvorak fúvós és vonós szerenádja közt Mozart egyik kedvelt műve, az Esz-dúr Sinfonia Concertante-ja advent negyedik gyertyájának meggyújtása előestéjén örömet és békességet hozott a szívekbe.
Vasárnap késő délelőtt a Megyeri Úti Általános Iskolában tanuló gyermekek álltak fel a színpadra, fél négykor Betlehemes Játékot mutatott be a Színházikó Társulat.
17 órakor adventi gyertyagyújtásra várták az egybegyűlteket az újpesti római katolikus egyházak. Közreműködött az Újpesti Egek Királynéja Főplébánia plébánosa, Horváth Zoltán atya, a Főplébánia kiskórusa, a Jézus Szíve Karmelita Nővérek Fóti úti rendházának nővérei, a Karmel Kiskertje Karmelita Óvoda gyermekei és óvónői. A kicsik fellépését táncos-verses műsor zárta.

B., U.N.