“Bestiális politikai gyilkosság történt”

  •  
  •  
  •  

102 évvel ezelőtt végezték ki az Ostenburg-különítmény tagjai Somogyi Bélát és Bacsó Bélát, a Népszava újságíróit a Duna-part Megyeri csárda és a Fővárosi Vízművek közötti szakaszán. Újpest Önkormányzata a leszámolás helyszínén álló obeliszknél emlékezett a gyilkosságra.

“Somogyi Béla, a Magyarországi Tanítók Szakszervezetének elnöke és a Népszava újságírója, illetve kollégája, Bacsó Béla ezen a helyen haltak mártírhalált. Rájuk emlékezünk ezen a helyen, immár egy évtizede”

– mondta Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke, aki beszédében részletesen összefoglalta a fehérterror két áldozatának tragikus sorsát és a gyilkosság részleteit.

Juhász László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A két szociáldemokrata újságírót 1920. február 17-én, sötétedés után hurcolták el a különítményesek a régi Nemzeti Színház mellől, amikor a Népszava szerkesztőségéből hazafelé tartottak. Újpest határában pedig az éj leple alatt előbb brutálisan összeverték őket, majd egy-egy lövéssel végeztek velük. A gyilkosok többsége elkerülte a felelősségrevonást, amelyre csak a második világháborút követően került sor.

“Ma, ez a hányattatott sorsú obeliszk őrzi a mártírok emlékét”

– fogalmazott Juhász László.

“Ma nem testet, hanem lelket gyilkolnak”

“Emlékezni, és emlékeztetni kell az áldozatokra, illetve arra, hogy volt olyan idő, amikor a hatalom olyannyira nem tűrte az eltérő véleményt, az igazság kimondását és a valódi újságírói hivatás gyakorlását, hogy vélt, vagy valós politikai ellenzékének meggyilkolásától sem riadt vissza”

– fogalmazott Varju László.

Varju László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

“Akinek van szeme, lássa meg, akinek van füle, hallja meg, mekkora az áthallás a jelen és a múlt között: ma nem testet, hanem lelket gyilkolnak.”

– vont párhuzamot beszédében Újpest országgyűlési képviselője a 102 évvel ezelőtti események és a jelen között.

Varju László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

“Mi, akik fejet hajtunk a két mártír újságíró előtt, mi, akik kijelentjük, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben kell tartani, azt kiáltjuk: el a kezekkel a független újságírás intézményétől, sajtószabadságot akarunk!”

– fogalmazott a Demokratikus Koalíció politikusa, aki szerint a “bestiális politikai gyilkosságra” emlékezők a társadalmi sokszínűség és annak megjelenítésének, illetve az eltérő vélemények meghallásának és meghallgatásának hívei, mert csak ezek visznek előre.

Gonda Pál, Barkóczi Balázs, Czinke Sára és Varju László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Az emlékezés virágai

Az emlékező beszédek után a következő politikai és civil szervezetek helyezték el koszorúikat az emlékmű lábánál:

  • az újpesti önkormányzat nevében Déri Tibor polgármester és dr. Lehoczky Balázs aljegyző;
  • a Demokratikus Koalíció nevében Varju László, Czinke Sára önkormányzati képviselő és Gonda Pál, a DK újpesti elnöke és Barkóczi Balázs képviselőjelölt;

(Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

  • a Jobbik részéről Czigler László alpolgármester és Stefánka Zalán;
  • az MSZP képviseletében Bellán Beatrix és Kövecses Janka; illetve
  • a Magyar Szakszervezetek Szövetsége részéről Juhász László.
, , , , , , ,