Beszáll a kormány a Lánchíd felújításába, de a “Budapest-adóból” nem enged

  •  
  •  
  •  

Megállapodott a kormány és a főváros vezetése a Lánchíd-felújítás anyagi megosztásának részleteiről, illetve számos fővárosi beruházás kormányzati kézbe vételéről – derült ki Fürjes Balázs Budapest-fejlesztési államtitkár és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtöki közös sajtótájékoztatóján.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes és Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtöki ülése után sajtótájékoztatót tartott a Városháza Dísztermében.

Fürjes Balázs elmondta, megállapodtak abban, miként adja oda a kormány a Lánchíd fejlesztésére szánt 6 milliárd forintnyi kormányzati támogatást.

„Ez a támogatás csak a Lánchídra fordítható, 18 hónapnál pedig nem lehet hosszabb ideig zárva a híd. A pénzt akkor utalja át a kormány, amikor a forrás utolsó 6 milliárd forintját kell felhasználni” – jelentette be a Budapest-fejlesztési államtitkár. Hozzátette: a pesti alsó rakpart felújítása során a 2-szer 1 sáv mellett gyalogos- és kerékpáros zóna is létesült, és elkezdődött a gödöllői HÉV felújításával kapcsolatos közös gondolkodás is, távlatilag pedig célul tűzték ki, hogy a 2-es metró és a HÉV „egy üzem lesz”, ennek gazdája pedig a kormány lesz a jövőben.

Kiderült továbbá, hogy megépül kormányzati finanszírozásban a fonódó villamoshálózat Műegyetem rakparti vonala. Létesül egy új Közlekedési Múzeum is egy rozsdaövezeti telken, szintén kormányzati beruházásban.

Két olyan kérdésben nem jutottak egyetértésre, amelyben fővárosi kompetencia van:

  1. a Nagykörút forgalmi rendje (a kormány azt kérte, hogy télidőben álljon vissza a kétsávos forgalmi rend, és ne legyen a járdán kerékpárút)
  2. a Városliget fejlesztése (áttörés nem történt, de Baán László elmondhatta szakmai és zöld megfontolásait)

A Városligettel kapcsolatban Fürjes Balázs hozzátette, javasoltak egy munkacsoportot, amelyben kompromisszumon dolgozott volna a főváros és a kormány szakembergárdája.

Fürjes közölte azt is, hogy a kormány nem enged a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos budapesti kérésnek, a főváros továbbra is „a képlet” szerint fog befizetni az államkasszába. Nem engedi továbbá, hogy a főváros felvegyen egy 70 milliárd forintos hitelt.

A Biodómot pedig a kormány átvállalja Budapest vezetésétől, de Fürjes nem zárta ki azt sem, hogy további beruházásokat vesz át a kormány úgy, hogy a tervezésbe bevonják a fővárost.

Erről elmondta még, hogy a Biodóm átvállalásának felajánlása mellett a kormány a korábban erre szánt pénzt átcsoportosította a Hermina úti P+R parkoló beruházására, de ez nem jelenti azt, hogy a Biodóm nem kapja meg a szükséges ráfordítást. A beruházásátvételekre a fővárosi önkormányzatnak ugyanakkor még rá kell bólintania.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes elmondta, két órán át tartott az egyeztetés, ennek felét a főváros gazdasági helyzetének éles vitája tette ki. „Nagy ügyekben nem haladtunk, kicsi ügyekben igen. De amíg van tárgyalóasztal, addig tárgyalni kell” – mondta.

Kijelentette, a járvány, a válság és a kormányzati intézkedések egy 150 milliárd forintos lyukat ütöttek a főváros zsebén.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem vonja vissza a kormány a „Budapest-adót”, miközben nem enged budapesti multiadót kivetni az önkormányzatnak. Azt is fájlalja, hogy nem vehet fel fejlesztési támogatást a főváros vezetése, miközben a kormány igen.

Kiss Ambrus a budapesti közberuházások egy részével kapcsolatban kijelentette, hogy nem teljesen világos a kormányzati álláspont, ezért ezekkel kapcsolatban a főváros sem tudott állást foglalni a tanács ülésén.

A Lánchíd felújításával kapcsolatban elmondta, hogy 2022-ben kell fizetnie a kormánynak, hiszen addigra juthat olyan fázisba a felújítás, hogy a pénzt át kell utalni.

, , ,