•  
  •  
  •  

Újpesten több mint 20 ezer nyugdíjas, illetve közel tízezer, nyugdíjszerű ellátásban részesülő honfitársunk él, ezért elmondható, hogy itt is sokan várják az április 3-a utáni változást – fogalmazott mai sajtótájékoztatóján Varju László, a IV. kerület országgyűlési képviselője. A Demokratikus Koalíció politikusa a Nyugdíjas Parlament által február 2-án szervezett konferencia – amelyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter is részt vett – tanulságait és az ellenzéki pártok idősekre vonatkozó terveit, javaslatait foglalta össze.

Varju László feltette a költői kérdést:

“Vajon mi az oka annak, hogy éppen most érkezik egy nyugdíjkiegészítés?”

Szerinte ez a “világos ellenzéki alternatíva” megjelenésének köszönhető, mert egyébként a kormánynak 12 évig nem jutott eszébe, hogy valamit tenni kellene a nyugdíjasokért, és “csak morzsákat adnak vissza abból, amit 12 éve elvettek a svájci indexálás megszüntetésével”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel egy átlagos nyugdíjasnak közel 1,2 millió forint vesztesége keletkezett az említett időszakban. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

a nyugdíjemelés önmagában nem oldja meg az idősek gondjait, mert az idősek megbecsülése nem kizárólag a nyugdíjból áll.

Márki-Zay Péter és Varju László a Nyugdíjas Parlament konferenciáján

Varju László elmondta, hogy a nyugdíjasokról való megfelelő gondoskodáshoz három stabil pillérre van szükség:

1. Biztonság

Biztonságot a teljes körű, társadalombiztosítási alapokon nyugvó nyugdíjellátás nyújthat. Ezen felül az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél ügyelni kell arra, hogyha a jövőben valaki hat hónapig sem kerül sorra az állami egészségügyi várólistán, és a magánszektorban keres ellátást, akkor ezt is az állam finanszírozza a számára. Szerinte ezáltal a várólisták hossza is csökkenthető lenne.

2. Békesség

Elmondta: a békességet legjobban a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetősége szolgálhatná. Hozzátette, hogy a kormány úgy szüntette meg a korkedvezményes nyugdíjak rendszerét, hogy azt számos szakma képviselője jogosan vette volna igénybe.

3. Boldogulás

A boldogulás zálogát Varju szerint a svájci indexáláshoz való visszatérés jelentené. Az új kormány az elmondása szerint vállalja, hogy visszavezeti ezt a nyugdíjszámítási módszert.

Varju László

A magas és alacsony nyugdíjjal rendelkezők közötti, egyre mélyülő szakadékot pedig úgy temetnék be, hogy az alacsony nyugdíjjal rendelkezők számára egyszeri, méltányossági nyugdíjkiegészítést biztosítanának.

Ami már nem tér vissza

A képviselő arról is beszélt, hogy a kormány által felszámolt magánnyugdíjpénztári szisztéma lehetne a rendszer negyedik pillére. Ez azonban szerinte eltűnt azzal, hogy a Fidesz elvette az emberek 3000 milliárd forintnyi megtakarítását, és már nem is hozható vissza.

Folyamatos kapcsolat

Varju László azt is elmondta, hogy az ellenzék kötelezettséget vállalt a nyugdíjas szervezetekkel folytatott folyamatos párbeszédre és együttműködésre, amit szerinte a jelenlegi kormány teljesen elmulasztott.

Hozzátette: az ember akkor szegényedik el, amikor gyermeket szül, vagy amikor nyugdíjba kerül.

“Ez az a helyzet, amit nem engedhetünk meg, a nyugdíjasainkat meg kell becsülni, és ennek rendszerét alakítjuk ki, illetve alakítjuk át ennek megfelelően egy kormányváltás után”

– tette hozzá a képviselő.

, , , , , , , , ,