Borháló – (folyó)borkultúra

  •  
  •  
  •  

Villány, Szekszárd, Balaton, Tokaj, Eger, Mátra. Három vállalkozó szellemű fiatalember behozta a történelmi borvidékeket Újpestre. Vagyis az említett vidékek nedűit, bizonyítva azt, hogy minőségi bor nemcsak drágán, csillogó palackban kerülhet a fogyasztóhoz.

A Borháló egy olyan Szentendréről indult franchise, amelyben főként nem üvegpalackban árulnak minőségi borokat, hanem nagyobb kiszerelésű műanyag palackokban. A közelmúltban nyílt Templom utcai Borhálóban is az a cél, hogy jó borokat áruljanak, elérhető áron. Újpest egykor bortermelő vidék volt, így már csak a tradíciók miatt is jó választásnak tűnik itt nyitni egy ilyen üzletet. Mert persze üzlet ez is, bár komoly küldetéssel bír.

– Sajnos Magyarországon a folyóbor fogalma szinte azonosult a kannás, sőt a tablettás borokkal. Egyik legfontosabb küldetésünk, hogy ezt a gondolkodásmódot megváltoztassuk. Ráadásul a hazai borfogyasztás körülbelül kétharmada folyóbor. Ezért nekünk az a legfontosabb szempontunk, hogy a legnagyobb borrégiók pincészeteinek minőségi borait elérhetővé tegyük a mindennapi borfogyasztók számára – mondja Havas Dániel, az újpesti Borháló egyik tulajdonosa. A borvidékek jellemző borait árulják, nagy múltú, minőségi pincészetekből. A műanyag palackok tartalma sokszor ugyanabból a hordóból kerül ki, mint a szép címkés üvegeké. 

– Nem kell annyira megrémülni ettől a kiszereléstől. Ezek nem hagyományos PET-palackok, hanem majdnem üveg minőségűek, már ami az alkohollal szembeni reakciójukat illeti. Azt szoktuk mondani, hogy ez csak egy hordozóeszköz, amelyben eljuttatjuk a bort a pincétől a fogyasztóig – oszlatja el a felmerülő kételyeket Rudolf Gábor, a másik tulajdonos. Persze, ami a leginkább meggyőzheti a vásárlókat, és felülírhatja sztereotípiákat, az a minőség. 

– A legegyszerűbb megoldást választottuk arra, hogy még vásárlás előtt bizonyítsuk a vevőnek, minőségi bort visz haza. Ez a célszerű módszer pedig az, hogy vásárlóink megkóstolhatják a borainkat. Így azt vehetik meg, amelyik a leginkább ízlik nekik. Az újpesti bolt tulajdonosai a vásárlók, a borkedvelők igényeihez igazítják a kínálatot. Törzsvásárlói közösséget alakítanak ki, borkóstolókat tartanak, és így kiderül, milyen borokat innának szívesen az újpestiek.

Akik azt is megkérdezhetik, hogy a különböző borok milyen ételekhez, alkalmakhoz illenek a leginkább, mert az értő tulajdonosok szívesen segítenek abban, hogy a legjobb borok kerüljenek az asztalra. Csak esetleg nem a hagyományos csomagolásban.

J. M.