Budapest és Varsó azt kéri, hogy az uniós forrásokat hagyják nyitva az önkormányzatoknak, ha a két országot kizárják az újjáépítési alapból

  •  
  •  
  •  

Karácsony Gergely budapesti, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, és 247 magyar, illetve lengyel város vezetője azzal a javaslattal fordult az Európai Bizottsághoz, hogy településeik akkor is kapjanak uniós forrásokat, ha a két országot végül kizárják a helyreállítási alapból.

„Magyarország és Lengyelország kormánya ismét megmutatta, hogy semmibe veszi uniónk központi értékeit. Elutasította a jogállami feltételrendszert, és ezáltal blokkolta az EU következő többéves költségvetését, benne a létfontosságú COVID-19 helyreállítási segélyt”

– emlékeztetnek az önkormányzatok az Ursula von der Leyen EB-elnöknek írt levélben. A levelet aláíró polgármesterek elhatárolódnak országuk kormányaitól, és leszögezik, hogy támogatják az uniós források felhasználásának alapos ellenőrzését, hogy ezek a pénzek

„valóban a köz javát, és ne antidemokratikus és korrupt érdekeket szolgáljanak”.

Rafal Trzaskowski és Karácsony Gergely

Remélik, hogy végül mindkét kormány elfogadja a költségvetést, ám egyre inkább valós lehetőségnek látják, hogy végül Magyarország és Lengyelország nélkül hozzák tető alá a megegyezést.

Erre a „nem kívánatos esetre” azt a megoldást javasolják, hogy az EU a két országnak biztosított forrásokból hozzon létre egy alapot a magyar és lengyel önkormányzatok számára. Úgy vélik, „ez megteremtené a lehetőségét annak, hogy ezek az önkormányzatok fenntartható és szociálisan igazságos újjáépítésbe kezdhessenek”.

„Európa nem hagyhatja, hogy autoriter kormányok túszul ejtsék a jövőnket. Most, többféle egyidejű válság idején, Európának védenie kell polgárai jólétét, és élére kell állnia a fenntartható gazdasági újjáépítésnek. Mi, magyar és lengyel önkormányzatok, készen állunk arra, hogy ebben konstruktív szerepet játszunk”

– zárul a levél, melyet Déri Tibor, Újpest polgármestere is aláírt.

, , , , , , , , , , , ,