Citrusok az ünnepi asztalon

  •  
  •  
  •  

A citrusgyümölcsök ízei, színei és aromái jól illenek a karácsonyi hangulathoz.

Mindig jól mossuk meg a gyümölcsöket, áztassuk vízben, hogy a héjából kioldódjanak a kezelőanyagok. Amennyiben lehet, biogyümölcsöt vásároljunk. Ehhez illő fűszerek: vanília, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, ánizs.

Narancsleves: cukor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, narancshéj hozzávalókból szirupot főzünk. Kivesszük a darabos hozzávalókat és beletesszük a narancs gerezdeket. 3 dl rizstejszín elkeverünk 1 csomag vaníliás cukorral, 2 evőkanál vanília pudinggal és behabarjuk a levesbe. Kókusz reszelékkel tálaljuk.

Gyümölcsös torta: Vajas piskótát készítünk, a tésztájába 2 db almát, 2 db körtét apró kockára vágva belekeverünk. sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük.  A tetejét narancs és mandarin szeletekkel körbe rakjuk. 180 fokon 60 perig sütjük.

Karácsonyi rizsfelfújt: Tejberizst főzünk, ha kihűlt, belekeverünk gerezdekre szedett mandarint, narancsot, felkockázott almát, kivit. 3 tojássárgáját elkeverünk 10 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 2 dl tejszínnel, 1 csomag vanília pudingporral, 1-1mokkáskanál őrölt fahéjjal és szegfűszeggel. Belekeverjük a masszába, végül a felvert tojásfehérjét is. Vajjal kikent tepsibe tesszük, 45 percig sütjük 170 fokon.

Gyümölcs saláta: Pomelot, narancsot, mandarint gerezdekre szedünk. Kivit és almát felkockázunk, és összekeverjük. Kifacsarunk piros gepfruitot, lime citromot és ráöntjük a gyümölcsökre. Darabolt dióval, mandulával, gesztenyével díszítjük. Végül őrölt fahéjjal és ánizzsal elkevert mézet csorgatunk rá.

Párolt alma, körte: A negyedelt gyümölcsöket vajon átforgatjuk, kevés vizet, cukrot, őrölt gyömbért, kókuszt adunk hozzá.

Lettner Annamária

, ,