De hová ülnek majd a verebek? A faágakra. Mert a jövő részben a napelemes térvilágításé

  •  
  •  
  •  

Ez már a közeljövő. Itt, Újpesten akad már néhány napelemes térlámpa, és továbbiak telepítése is éppen most folyik. A közutak ezekkel történő megvilágítása viszont egyelőre még nem engedélyezett.

A Sándor István utcánál lévő területen már ilyen lámpák világítanak, és hamarosan a József Attila-Attila utcai parkban is kiépítik a rendszert. A lényeg rendkívül egyszerű és érthető: a napközben a napelemeket érő fény generálta elektromos áram a lámpába épített akkumulátorban raktározódik, és ez szolgál áramforrásul a sötétedéskor automatikusan felkapcsolódó világításhoz.

 

 

Szóval nem baj, ha nem süt a Nap?

Maga a produktum frappáns válasz arra a napelem-ellenes érvre, hogy áramra napszállta után is szükség van. A sétányon található lámpákba épített akkumulátor a gyártói leírás szerint – teljes feltöltés esetén – 165 órányi áramot szolgáltat, ami azt jelenti, hogy egyetlen feltöltés nagyjából egy hétre elegendő áramot biztosít, téli, borús napokat véve alapul. A nyári verőfényben pár óra alatt maximumra töltődnek az akksik. A berendezés élettartama minimum 50 000 üzemóra, ami legalább 15 év folyamatos működést biztosít. Ezeket a paramétereket úgy érik el, hogy a lámpákba led-izzók kerülnek, amelyek élettartama nagyságrendekkel nagyobb bármelyik hagyományos izzóénál, fogyasztásuk pedig sokkal kevesebb.

A legfontosabb előny

„Az egyik legfontosabb előnye ezeknek a térlámpáknak, hogy alkalmazásukkal 10 év alatt darabonként nagyjából 2-3 tonnányival csökkenthető a szé-dioxid-kibocsátás, továbbá nincs bonyolult engedélyeztetési folyamat sem. Ez egy olyan hosszú távú befektetés, amelynek köszönhetően csökkenthető az ökológiai lábnyomunk” – mondta el az Újpest Médiának Trippon Norbert alpolgármester.

 

 

A napelemes lámpa nem bocsát ki sem UV-, sem infrasugárzást, a fényszennyeződés minimális, ezen kívül a szemet is kíméli. Az Újpesten telepített térlámpák egyszerre és automatikusan kapcsolnak be és ki.

Bár a szabályozási sajátosságok miatt teljeskörű közvilágításra ma még nem használhatók, a parkokban, játszótereken, parkolókban, kutyafuttatókban és egyéb helyeken semmi akadálya nincs, hogy ilyen világítóberendezéseket alkalmazzanak. Így összességében tökéletesen illeszkednek a „Zöld Újpest” koncepciójába.

Esti János

, , ,