December közepére 4480 covidos lehet az intenzíven, de Orbán már látja a fényt az alagút végén

  •  
  •  
  •  

Rádióinterjújában a kormányfő többek közt elmondta, hogy elhalasztják a nem életmentő műtéteket, és ha a járványhelyzet fokozódik, akkor kórházakon kívül is elhelyezhetik a betegeket.

Megtartotta szokásos péntek reggeli interjúját Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A beszélgetés elején a kormányfő közölte, hogy az operatív törzs üléséről érkezett, és kijelentette: „A helyzet komoly. Elérte a családokat, rokonokat, már mindenkinek van érintett ismerőse.”

A járványhelyzet fokozódik, halasztják a műtéteket

Az aktuális járványügyi modellezések alapján kijelentette, hogy november 21-én szükség lesz majd 2200 olyan intenzív ágyra, ahol van lélegeztetőgép, december 10-re pedig ez az ágyszám 4480-ra nőhet, ami összesen 32 ezer betegágyat jelent. Ezt még tudjuk tartani, mondta, ha pedig a fertőzés túlmegy ezen a határon, akkor kórházakon kívül biztosítjuk a helyeket.

Ehhez kapcsolódóan bejelentette, hogy órákon belül döntés születik a halasztható műtétek elhalasztásáról.

Hozzátette, hogy tavasz óta átlagosan 76 év felett van az elhunytak átlagéletkora, de ezzel együtt is figyelmet és belátást kért a fiataloktól. „A mi esetünk, és Szőcs Géza barátunk esete is mutatja, azért ez egy súlyos dolog, és ebbe bele lehet halni, és a környezetünkben, immáron a kormány környezetében is ez napi tapasztalat” – tért ki csütörtökön elhunyt főtanácsadójára, Szőcs Gézára.

Iskolák a bezárás határán

A járvány hazai kiterjedtségével kapcsolatban elmondta, hogy a magyarországi 3230 településből csak 700-ban nincs jelen a járvány. Hét iskolában nincs semmilyen oktatás, 23 iskolában van távoktatás, és 78-ban vegyes oktatás zajlik, 98 óvodát bezártak.

A kormányfő így fogalmazott:

„Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet. (…) Mindenki ezt javasolja, fölméréseket is végzünk, próbáljuk szondázni a vélemény alakulását, meg volt egy nemzeti konzultációnk is, tehát mindenki azt szeretné, hogy ameddig lehet, az észszerűség határáig tartsuk nyitva az iskolákat.”

Orbán szerint a helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos, de képes a kormány kezelni, és „világszínvonalú orvosaink vannak.” Szerinte, ha most ősszel összefogunk, és betartjuk a szabályokat, akkor együtt és csak együtt sikerülni fog. Hozzátette: folyamatosan mérlegelik a szigorítások lehetőségét.

Maszkszigor

A kormányfő emlékeztetett rá, hogy hétfőn új világ kezdődött a maszkhasználati szabályok terén, és örömét fejezte ki, mert úgy látja: az emberek betartják a szabályokat. Jobb az arány, mint amire számítottam – mondta. Jelezte, hogy folytatódni fognak az ellenőrzések szúrópróbaszerűen, és „amikor azt látjuk, hogy nem tartják be a szabályokat, akkor bezárjuk a mozit, éttermet.”

Orbán már látja az alagút végén a fényt, „mert részt veszünk az összes európai vakcinakísérlet nyomán a beszerzési lehetőségben, emellett az izraeli, orosz és kínai vakcinákat is figyeljük, azok is biztatóak, onnan is jöhetnek majd vakcinák.”

Elmondása szerint most azért kér 90 napra felhatalmazást a kormány a rendkívüli jogrendre a parlamenttől, mert „90 nap múlva más lesz a helyzet”, addigra már lesz valamilyen vakcina, és ezért elegendő lesz a 90 napos parlamenti felhatalmazás. Hozzátette: ha viszont csúszás lesz, akkor majd döntenek a felhatalmazás kitolásáról.

Jogállamisági vitákra most nincs idő

A kormányfő kérdésre válaszolva beszélt arról a jogállamisági kritériumrendszerről, amit az EU-s pénzekhez kötöttek. Szerinte Magyarországon és Európában minden felelősséggel gondolkodó politikusnak a járvánnyal kell foglalkoznia, a jogállamisági vitáknak most nincs itt az ideje.

Arra a felvetésre, hogy ha Magyarország és Lengyelország amiatt blokkolná a 2021-2027-es uniós költségvetést és a helyreállítási alapot, mert egy kemény jogállamisági feltételrendszert léptetne hatályba, és így az „északi fukar államok” e két országot tennék bűnbakká a déli államok szemében, Orbán úgy reagált: „már hozzászoktunk ahhoz, hogy hol, ki, mit mond, meg Soros György tenyeréből etetett újságírók, meg politikusok hol mit mondanak”.

Orbán kijelentette: Magyarország nem zsarolható, a jogállami vita valójában nem jogi, hanem politikai vita, és emögött mindig a migráció húzódik meg.

Hozzátette, hogy Soros György 4 éve leírta, hogy ne adjanak uniós forrásokat azoknak a tagállamoknak, akik nem támogatják a migrációt, és most ez húzódik meg az egész mögött, de mi „nem fogjuk beengedni a migránsokat, ami pénz jár nekünk, ahhoz hozzá fogunk jutni.”

Jutott idő az amerikai elnökválasztás kommentálására is. A műsorvezető tényként közölte, hogy „ezerszám szavaznak ott halottak nevében”, erre Orbán azt mondta, nem szeretne abba a hibába esni, amibe az amerikaiak korábban, hogy minősítik Magyarországot, de ő mindig is Trump mellett állt.

A jó kapcsolatot az Egyesült Államokkal meg kellene őrizni, legyen bármilyen is a választás eredménye. Az pedig, „lesz, amilyen lesz, az amerikai nép joga, hogy eldöntse, ki kormányozza Amerikát, zárójelben mondom, az meg a magyarok dolga, hogy kik és hogyan kormányozzák Magyarországot.”

, ,