Digitálisan tartják majd nyilván, kit oltottak be és ki esett át a fertőzésen

  •  
  •  
  •  

Orbán Viktor az operatív törzs ülése után jelentette be, hogy három nap múlva érkezik meg az egészségügyi dolgozók bizonyos körének oltásához szükséges vakcina az országba.

A miniszterelnök Facebook-videójában kijelentette:

“A csata döntő fázisába léptünk.”

Orbán elmondta: az operatív törzs tanácskozásán még egyszer áttekintették és jóváhagyták az oltási tervet.

Az első vakcinákból először az orvosok, az ápolók és a betegek életéért küzdő, intenzív osztályon dolgozók kapnak oltási lehetőséget.

Közölte azt is, hogy később tömeges oltás kezdődik Magyarországon, ám ennek pontos időpontját még nem tudni, az pedig, hogy milyen vakcinával történik majd, az az Európai Unió, illetve a magyar hatóságok által lefolytatott engedélyeztetési eljárásoktól függ.

A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy a tömeges oltás önkéntes és ingyenes lesz, egyúttal kérte, hogy aki be akarja oltatni magát, az regisztráljon.

Hogy erre miért van szükség, továbbra sem derült ki, ugyanakkor Orbán bejelentette:

az operatív törzs ülésén megnézték a vakcinaigazolás digitális verzióját is, amelyet a Belügyminisztérium fejlesztett ki.

A kormány ugyanis arra készül, hogy azoknak, akik már védettek, mert beoltatták magukat vagy korábban átestek a fertőzésen, legyen erről egy digitális igazolványuk.

Ez a nyilvántartás a miniszterelnök szerint összhangban van a digitális útlevél létrehozására vonatkozó uniós törekvéssel.

A kormányfő a tömeges oltás elérhetővé tételéig is arra kérte az embereket, hogy tartsák be a szabályokat, és az ünnepek alatt is vigyázzanak egymásra.

, , , , , ,