Dunai: Nem szégyen tanulni a nagyoktól

  •  
  •  
  •  

Hosszú hetek óta lakásából figyeli a magyar futballisták, a válogatott csapat és a Ferencváros szárnyalását. Az Újpesti Dózsa felejthetetlen futballistájának csak a lila-fehérek botladozása nem tetszik.

A koronavírus-járvány írott és íratlan szabályait szigorúan betartja Dunai Antal, az egykor volt újpesti aranycsapat támadója. Az olimpiai bajnok gólvágó, ahogy mondja, bár nincs hozzászokva a semmittevéshez, elfogadja azt, mert egészséges akar maradni. – Ez a fránya vírus, olyan alattomos, mint a legsportszerűtlenebb hátvéd a futballpályán – szögezte le, hozzátéve: „nem tudhatja senki, mikor rúg beléd, ha nem vigyázol eléggé, súlyos sérülést is okozhat. Ráadásul, még bocsánatot sem kér a belépője miatt, hogy maradjak a labdarúgásnál”.

Dunai hetvenhét évesen is úgy fest, mint fénykorában. Egy deka túlsúly sincs rajta, amit nem csak az étkezésének, hanem a napi edzéseinek is köszönhet. Igaz, a futás mostanság kimarad a tréningekből, de a házi konditeremben naponta dolgozik, súlyokat emel, kerékpározik és természetesen a labda is előkerül, mert dekázni a pár négyzetméteren is lehet. – Manapság sokszor eszembe jut, hogy amikor még Baján rúgtam a labdát, állandóan a jugoszláv tévé adását vizslattam, mert ott közvetítették az olasz bajnokikat. Kedvencem Sívori volt, aki a Juvéban és a Nápolyban őrjítette meg az ellenfél védőit. Minden mozdulatát megpróbáltam leutánozni. Amikor Pécsre és később a fővárosba kerültem, a betanult cseleket ott is elővettem. Bizony még a dózsás hátvédek is csettintettek, mondván, milyen ügyes ez a srác! Kíváncsi volnék, a maiak közül hányan nézik és tanulnak Ronaldótól vagy éppen a régiektől, például Bene Ferikétől. Nem szégyen tanulni a nagyoktól! – mondja a klasszis.

Dunai Antal természetesen figyeli a hazai futballt, igaz nagyon sajnálja, hogy a helyszínen, például a Megyeri úton, most nem kritizálhatja, vagy éppen dicsérheti a kései utódokat. – Nagyon hiányoznak a régi játszótársak mellőlem a lelátón is. Sokak, Göröcs Titi, Bene Feri már fentről nézik a meccseket. Legjobb barátom, Fazekas Laci sem jöhet haza Belgiumból a világjárvány miatt. Így marad az egy személyes szurkolás a tévé előtt. Boldog vagyok, hogy a válogatott kiharcolta az Eb-szereplést, és most biztosan többen felkapják a fejüket, de számomra nagy örömöt okoz a Fradi szereplése is a BL-ben. Csak onnan és tőlünk, az Újpestből is a magyar futballistákat hiányolom.

(gergely)

, , ,