Egy éve tart már a „hosszú böjt”, de a világosság ereje legyőzi a sötétséget

  •  
  •  
  •  

Egyre jobban megviseli az embereket a járvány, illetve a vele járó bizonytalanság és bezártság, ezért most komoly feladat hárul az egyházra is, hogy lelki támaszt, bátorítást adjunk Krisztus tanítása által – mondta el lapunknak Solymár Péter újpesti evangélikus lelkész.

“Olyan ez, mint egy egész esztendőnyi időre nyúlt böjti időszak, hiszen meg kell vonnunk magunktól szeretteink, barátaink társaságát, a fellélegzés, a kikapcsolódás számtalan lehetőségét”

– fogalmaz a lelkész.

Ugyanakkor hozzáteszi, az ünnep így is képes áttörni a jelenlegi helyzet komorságát, és eljut az emberekhez az üzenet:

“Ne féljünk, bízzunk benne, hogy a világosság ereje legyőzi a sötétséget! Az utolsó nagy csatát vívjuk a járvánnyal szemben, most a legnehezebb gyakorolni a türelem erényét, mégis most van rá talán a legnagyobb szükségünk. Erőt ad nekünk, hogy tudjuk: Krisztusban győzedelmes Istenünk van”

– hangsúlyozza a lelkipásztor.

Solymár Péter (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A húsvét nemcsak egyházi, de családi ünnep is. Ráadásul sokan a karácsonynál szélesebb körben tartják, végigjárva a tágabb rokonságot, barátokat, szomszédokat. A nagy közösségi találkozások azonban nyilván idén is elmaradnak, a locsolkodás hagyományát is legfeljebb a legszűkebb családon belül tudjuk gyakorolni.

“Az utóbbi időkben sokak számára „menekülős ünneppé” vált a húsvét, lehetőség arra, hogy kiszakadjunk hétköznapi életünk keretei közül akár egy kirándulással, vagy egy hosszú hétvégés pihenéssel. Most sajnos javarészt ez is lehetetlen lesz. Ez bizonyára számos embert a szokásosnál is jobban meg fog viselni”

– figyelmeztet Solymár Péter.

Ugyanakkor rámutat: az ünnepet így is meg lehet élni – talán még bensőségesebben is, mint „normális” időkben.

“Most még erősebben érezhetjük a hozzánk legközelebb állók szeretetét, átadva a hitet és reményt egymásnak: életünk Krisztusban győzelemre van elhívva! Most igazán keskeny úton kell járnunk, de Jézus is arra figyelmeztet minket: nem a széles út vezet az üdvösséghez.”

, , , ,