Egy vérből valók vagyunk

  •  
  •  
  •  

Kölcsönös tisztelet, együttműködés és hagyományteremtés. Július elsején Wintermantel Zsolt és Csíkszentgyörgy község polgármestere, György József testvértelepülési szerződést írtak alá.

Június utolsó hetében rendezték meg az első székely-magyar utánpótlás-labdarúgótornát Csíkszeredán, amelynek fő célja a magyar-magyar kapcsolatok ápolása volt. A rendezvényt követően városunk vezetői Csíkszentgyörgyre látogattak, ahol Wintermantel Zsolt és György József aláírták az együttműködést.

– Óriási dolog számunkra ez a megállapodás – mondta György József, Csíkszentgyörgy polgármestere. – Elsősorban azért fontos, mert Magyarország és Székelyföld kapcsolata tovább erősödik. Fontos, hogy a két település lakói megismerhessék egymást és egymás mentalitását, életét. A legfontosabb az identitás erősítése.

A testvérvárosi megállapodás rendkívül sok lehetőséget ad a két település együttműködésére. Kulturális és turisztikai szempontból is sok kapu nyílt ki.

– A két településen múlik majd, hogy hogyan tudjuk megtölteni tartalommal ezt a megállapodást – tette hozzá Wintermantel Zsolt. – Nagyon bízom abban, hogy székelyföldi testvéreinket vendégül láthatjuk a jövőben különböző rendezvényeken, és nagyon bízom abban is, hogy újpesti iskolások jöhetnek majd megismerni ezt a vidéket. Megismerni a történelmi Magyarországot, az itteni embereket, hogy érezzék és tudják, valóban egy vérből valók vagyunk. Testvérvárosunk kiválasztásában és a kapcsolatfelvételben dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja működött közre.

– Mi magyarok a Kárpát-medencében vagyunk otthon – mondta a főkonzul. – Magam is erdélyi származású vagyok és Újpesten leltem otthonra. Nagyon fontos, hogy a magyar-magyar kapcsolatok működjenek és tartalommal teljenek meg. Mindkét településnek olyan értékei vannak, amelyekkel testvérét erősíteni tudja majd.

D.V.