Egyedülálló tűzoltóskanzen nyílt Újpesten

  •  
  •  
  •  

Idén 150 éve, 1870-ben alakult meg az újpesti tűzoltóság, akkor még önkéntes formában. A lánglovagok másfél évszázados múltja előtt tisztelegve a IV. kerületi tűzoltó-parancsnokság a Szent László téri laktanya udvarán Európában is egyedülálló tűzoltóskanzent nyitott.

FRISSÍTÉS: Béres Ferenc, az újpesti tűzoltó-parancsnokság vezetője úgy tájékoztatta az Újpest Médiát, hogy a katasztrófavédelem javaslatára, a koronavírus-helyzetre való tekintettel a szabad látogatás lehetőségét fel kell függeszteniük, így a nyílt nap elmarad.

Az állandó kiállítás eredetileg idén márciusban nyitotta volna meg a kapuit, ám a terveket keresztülhúzta a koronavírus magyarországi megjelenése. A hétvégén azonban már megnyitott a számos gépjárművet, köztük igazi történelmi különlegességeket is felsorakoztató skanzen.

Az ÚKTV munkatársait Béres Ferenc, az újpesti tűzoltó-parancsnokság vezetője kalauzolta végig a kiállított tűzoltóereklyék között.

Láthatjuk például az utolsó megmaradt, magyar gyártású jobbkormányos tűzoltóautót, amely a vállalati tűzoltóságoknál teljesített szolgálatot. De a kiállítás felvonultatja a magyar gépgyártás hőskorának termékeit is: a pirosra festett tűzszekerek mind a MÁVAG, a Csepel, a Rába és az Ikarusz futószalagjairól gördültek le egykor.

Igazi kuriózum az a gőzfecskendő, amit a XIX. század végén még lovakkal vontattak a tűzesetekhez, és a mai napig működőképes. Olyannyira, hogy egy tízemeletes panelház legfelső emeletéig is felér a vízsugara.

“Egy országban sincs olyan, hogy csak, kimondottan annak az országnak a tűzoltóautói vannak. Ezek az autók vagy egy raktárban voltak elzárva, vagy egy olyan garázsban voltak bent, amit nem nagyon láthatott az ember”

– mesélte büszkén Béres Ferenc. Hogy mennyire időtálló és strapabíró járművekről van is szó, azt kitűnően jelzi, hogy a tűzoltóparancsnok szerint egy gép kivételével mindegyiket fél nap alatt működőképes állapotba tudták hozni.

Az önkormányzat 15 millió forinttal támogatta a szabadtéri múzeum létrejöttét, amely augusztus 20-21. között nyílt nap keretében volt látogatható.

Aki lemaradt róla, azt augusztus 29-én délelőtt 10 és délután 4 óra között örömmel várják a tűzoltóság udvarán.

Nyitvatartás egyébként nincs, előzetes bejelentkezés alapján viszont bárki megtekintheti a különleges ipar- és szakmatörténeti emlékeket.

(Fotók: Várai Mihály / Újpest Média)

, , , ,