•  
  •  
  •  

Január 21. Közeleg az éjfél. Ez a Könyvtárak éjszakája. Sűrű sötét az éj, dühöng a déli szél – dörmögi Arany János az A betűs könyvespolcról. Dehogy sötét, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár újpesti könyvtárában zajlik az élet, egymást követik a programok, éjfélig!

Kedves volt a Kámfor Zenés Bábszínház „Kacor király és a kalóz” marionett bábjátéka, mondja a 200 éves Petőfi a P betűs polcról. Ki szól az M betűs könyvállványról? Madách Imre az, aki szintén 1823-ban született, mint Sándorunk, de ő nem elsején, hanem január 20-án.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Engem Németh Nyiba Sándor birkózó olimpikon, író, költő és zenész önálló irodalmi estje fogott meg, jelenti ki Imre. Ez nem volt az ember tragédiája, felemelő volt. És aztán jött a Santa Diver jazz trió, mondta elismerően Sándorunk, a hegedű (Kézdy Luca), a basszusgitár és az ütőhangszerek jól szóltak. Ekkor szólalt meg a K betűs polcról Kölcsey. Ne irigykedjetek, de ez az egész könyvtári programsorozat miattam van. 1823. január 22-én tisztáztam le és írtam alá a magyar Hymnust.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A költök álomra hajtják a fejüket, éjfél van, a Király utcai könyvtárban csak Moldoványi Zoltán, az újpesti könyvtár vezetőjének hangja hallatszik.

„Negyvenegy éve vagyok könyvtáros. Büszke vagyok erre a Király utcai intézményre.”

S nem alaptalanul, teszem hozzá. És kérdezni kezdek, Zoltán szívesen felel.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Ezen a 800 négyzetméteres helyen, mit gondol, hány könyv van?”

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Körülnézek a több tucatnyi polcon, s rávágom, húszezer. „Egy kicsit téved”, somolyog Moldoványi Zoltán, „62 ezer könyvünk van, s nem fogja elhinni, 20 ezer jazz CD-nk”. Hihetetlen! Ezen felül sok-sok DVD, hangoskönyv, dia, kotta, oktatócsomag, a gyerekeknek külön olvasó- és játszókuckó. Az olvasószobában számtalan folyóirat van a kínálatban, plusz négy számítógépen böngészhetnek az olvasók. Mennyien vannak?

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Jelenleg pontosan 4834 könyvtári olvasónk van, ebből 1402 a gyerek, a könyvtárlátogatások száma évi 87 ezer. Ha minden tagot beszorzunk hárommal, 12 ezer családhoz jutnak el könyveink. Éves tagdíjunk egy mai új könyv ára: 5100 forint. Tizenhat éven alul és hetvenen felül ingyenes. A könyvtárosaink által létrehozott Humanitas Könyvtári Alapítványon keresztül az újpesti önkormányzat is támogat minket, úgy is mondhatnánk, hogy szponzorál programokat. A mait is.”

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Nem is kérdezte, de elmondom” – tájékoztatott Zoltán – „a legkedveltebb könyvek a krimik és a szerelmes regények, utána jönnek a történelmi munkák és az életrajzok. A fővárosban a központi könyvtár után a négy legnagyobb könyvtár egyike az újpesti” – meséli Zoltán. Vörösmarty Mihály a „Gondolatok a könyvtárban” című versében feltette a kérdést: Ment-e a könyvek által a világ elébb? Az újpesti könyvtár nyolc munkatársa egyöntetűen felel: bizony, hogy ment!

Majláth Mikes László

, , , , , ,