Elkészült az Észak-pesti árvízvédelmi szakasz egy része

  •  
  •  
  •  

Fontos árvízvédelmi beruházás fejeződött be november 20-án: átadták az európai uniós forrásból, a fővárosi önkormányzat irányításával megvalósított Pest-Észak árvízvédelmi szakasz Újpestet érintő védvonalainak egy részét. A kivitelezés során a Megyeri csárdától délre, a Fővárosi Vízművek telephelye mögötti területen haladva az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep körtöltéséig 1,6 kilométer hosszban készült el árvízvédelmi védmű − részben földgát, részben vasbeton támfal −, illetve további két szakasz terve is készen áll.

fotó: Várai Mihály

A Megyeri csárda tövében tartott projektzáró rendezvényen Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese kiemelte, a beruházás célja elkerülni, hogy egy esetleges áradás során megismétlődhessenek a 2013-ashoz hasonló károk. A 3,8 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően a környéken élők sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat. A most befejezett rész 35 ezer fő élet- és vagyonvédelmét szolgálja, valamint a Vízművek telephelyének − mely a fővárosi ivóvízellátás kritikus eleme − biztonsága is megoldottá válik általa.

A kivitelezők szem előtt tartották a környék természetvédelmi szempontjait is, úgy alakították ki az új árvízvédelmi vonalat, hogy az a lehető legkisebb bolygatást jelentse a környezet számára. Az új védmű tetején az Európát átszelő EuroVelo hálózathoz kapcsolódó kerékpárutat építenek ki, amely csatlakozhat majd a dunakeszi bringaúthoz és a főváros felé gurulhat tovább.

ÚN

, ,