Elkezdődtek a virágültetések a Homoktövis parkban

  •  
  •  
  •  

Számos növény került és kerül ezen a héten a helyére a Homoktövis parkban a Vadvirágos Újpest Program keretében.

Ahogy a program honlapján is szerepel, a növények összeválogatásánál

fontos szempont, hogy minden évszakban jól mutassanak.

Az esztétikai szempontok azért is játszanak fontos szerepet, mert így az újpestiek minél előbb meglátják, hogy milyen lesz a beültetés végleges képe, ezért ültetnek most viszonylag nagyobb méretű növényeket.

Az egyik fontos célkitűzés, hogy a park látványvilága minél természetközelibb összhatást keltsen. Ennek érdekében az ültetés során a szakemberek többszintűség kialakítására törekszenek: minden szinten – talajszint, gyepszint, cserjeszint, lombkoronaszint – a megfelelő típusú növényeket helyezik el.

Ez azért is fontos, hiszen

az ilyen többszintű beültetések az élőlények, a rovarok szélesebb körét vonzzák, akik egy ilyen felületen nagyobb eséllyel találnak búvóhelyet és táplálékot maguknak.

A színes virágok, az illóolajjal telt, távolról is feltűnő növények igazi méh- és lepkecsalogatók. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy az ültetésre váró növényeket már most körbe zsongták a méhek.

Az ültetés során geotextilt használnak, aminek gyomfojtó szerepe van, illetve megakadályozza a talajban lévő gyommagok kikelését, ami megkönnyíti a gazolási feladatokat.

A cikk kiemeli, hogy 3-4 év után a beültetett növénytársulás zárul, ezzel megszűnik a gyomok élettere, a gyomlálási feladatok minimálisra csökkennek.

A megfelelő növényválasztással – őshonos és mediterrán vidékről származó növényekkel-, a lehető leghatékonyabb öntözési mód megteremtésével – úgynevezett csöpögtetőcsövek alkalmazásával -, valamint vastag mulcstakarással a felhasználandó öntözővíz mennyiségét is minimalizálni tudják, így megvalósul az optimális fenntarthatóság.

Az újpestiek a Homoktövis park megújuló zöldfelületein keserűfűvel, gólyaorral, hunyorral, erdei pajzsikával, tűzesővel, kékgyökérrel, szellőrózsával, nyáriorgonával, törpefűzzel, japán rózsával, tollas gyöngyvesszővel és cserszömörcével is találkozhatnak majd.

, ,