Emléktáblát kapott az Izzó-lakótelepet építtető Tungsram-vezérigazgató

  •  
  •  
  •  

Emléktáblát állítottak a Tungsram korábbi vezérigazgatójának, Dienes Bélának a cég volt dolgozói az Izzó-lakótelepen. A helyszín nem véletlen, hiszen Dienes döntése nyomán indult el 1966-ban az építkezés, amelynek eredményeként sok száz munkatárs lakhatási problémája oldódott meg.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Dienes Béla irányítása alatt a vállalat a világ egyik legjelentősebb fényforrásgyárává vált, ahol büszkeség volt dolgozni – hangzott el a megemlékezésen, amelyen Wohl Péter, a cég egyik volt vezetője mondott beszédet, aki 36 évet töltött a Tungsramnál, illetve az utód GE Lighting Europe-nál.

“A vállalat az egyik legnagyobb magyar dollárexportőrként különleges figyelmet élvezett országon belül. Az „izzós vagyok” vagy a „Tungsramnál dolgozom” megjegyzések általában irigységgel vegyes elismerést generáltak”

– fogalmazott Wohl, aki szerint szociális politikája és a családalapításhoz nyújtott támogatásai miatt is jó volt Tungsram-dolgozónak lenni.

A „Vezérre” pedig, ahogy munkatársai hívták Dienes Bélát, a mai napig jó szívvel emlékeztek az egykori munkatársak. Ifjabb Dienes Béla, aki feleségével és gyermekeivel szintén ott volt az avatáson, azt is elárulta, milyen volt édesapja családfőként:

„Nem lehetett azt érezni, hogy ekkora gyárnak a vezetője, de határozott volt és következetes.”

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Máshogy nem is válhatott volna annak idején ismét naggyá a Tungsram, úgy, hogy a fejlesztések közben megalapozták a cég későbbi sikeres privatizációját is.

, , , ,