Energiát adó téli receptek

  •  
  •  
  •  

A növényi élelmiszerek közül a hüvelyeseknek van a legnagyobb fehérjetartalmuk: szójabab 40%, lencse 25-28%, szárazbab, sárgaborsó 20-25%. Ezeknek a biológiai értéke növelhető, ha más zöldségeket, gabonákat, tejterméket, tojást adunk hozzájuk, és így fogyasztjuk: például csemegekukorica vörös babbal, vörös lencse barna rizzsel, zöldborsós omlett.

Sárgaborsó, és szárazbabkrém
50 dkg sárgaborsó, vagy szárazbab
4-5 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
fűszerpaprika, bors, só, 1 -1 kávéskanál búzakorpa, zabkorpa, és lenmagpehely.
A  sárgaborsót, vagy szárazbabot és a rostokat annyi sós vízben, amennyi bőven ellepi, puhára főzzük. A főzés végére az összes folyadékot magába kell, hogy szívja. Megvárjuk, amíg kihűl, majd citromlével, fűszerpaprikával, 4-5 gerezd átpréselt fokhagymával és az olajjal leturmixoljuk, őrölt borssal fűszerezzük. Fogyaszthatjuk kenyérre kenve zöldhagymával, retekkel, paradicsommal.

Lencsekrém
50 dkg lencse
2 fej lilahagyma
0,5 dl olívaolaj
őrölt babérlevél, bors, só, mustár, 1 – 1 kávéskanál búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa.
A lencsét és a rostokat annyi sós vízben, amennyi bőven ellepi, puhára főzzük. Ha kihűlt, aprított hagymával és a fűszerekkel összeturmixoljuk. Pirítós kenyérre, vagy friss péksüteményre kenhetjük, friss zöldségekkel fogyasztjuk.

A krémeket változatosan készíthetjük, más, más zöldségekkel vegyíthetjük:
sárgarépa, sütőtök, cékla, burgonya, zeller, kukorica, gomba

A fűszerek változtatásával különféle ízeket érhetünk el:
Őrölt kömény, kurkuma, gyömbér, szerecsendió, churry, fehér,és feketebors, édes nemes paprika, chilli pehely.

Bátran használjunk sokféle zöldfűszert:
zöld petrezselyem, zeller –és sárgarépa zöldje, bazsalikom,  lestyán, rozmaring, majoranna, tárkony, kakukkfű, borsikafű.

Értékes magokkal dúsíthatjuk  a krémeket:
napraforgómag, lenmag, tökmag, szezámmag, chiamag, olíva bogyó

A krémek nagyon jó vendégváró ételek, hiszen szépen tálahatjuk, egy szép üvegtálban és sokféle salátával, savanyúsággal, friss csírával kínáljuk. Több féle péksüteménnyel, szeletelt sajttal, igazán szép ünnepi asztalt varázsolhatunk.

Lettner Annamária
dietetikus