Ezeken a településeken súlyosbodhat a járvány a szennyvízvizsgálatok alapján

  •  
  •  
  •  

Két településen mutattak ki emelkedő tendenciát a szennyvízben, míg hat városban vagy területen – többek között Budapesten és az agglomerációban is – csökkenő tendencia volt fellelhető a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint.

Az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben – közölte a méréseket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Pándics Tamás hozzátette:

a szennyvízben kimutatható koncentráció alapján a következő 4-10 nap megbetegedésszámának alakulására is lehet következtetni.

Mint fogalmazott, az NNK május óta vizsgálja a koronavírus örökítőanyagának mennyiségét a főváros és a nagyobb városok szennyvizében. “A 41. héten végzett szennyvízvizsgálat nagyon heterogén képet mutatott” – jelezte, hozzáfűzve, hogy egyes településeken emelkedett, máshol viszont csökkent a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

Békéscsabán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten és az agglomerációban csökkenő,

míg Debrecenben és Nyíregyházán növekvő tendenciát mutattak ki.

A hatóságok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, így abból kimutatható a koronavírus-fertőzések jövőbeli felfutása.

Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei alapján a járvány nem ért véget, ezért a legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek érző, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különös tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Az NNK arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes kerülni a zsúfolt helyeket, különösen a zárt térben szervezett rendezvényeket.

, , , , , , , , , ,