Főtér-park, Városkapu-park: Rengeteg fejlesztés történt idén

  •  
  •  
  •  

Az év vége felé közeledve érdemes pár szót ejteni az Újpesten 2023-ban megvalósult fejlesztésekről, újításokról. A teljesség igénye nélkül bemutatjuk a kiemelt beruházásokat. Ebben az esztendőben két parképítés is történt városunkban, melyek országos szinten is ismertté váltak. Ezek mellett idén újabb közösségi kert jött létre, sikeresen zárult a második Esővízgyűjtő- és Komposztáló Program, számos intézményfejlesztés történt, és a sportszerető újpestiek örömére átadták a Szilas Multisport Bázist, illetve most decemberben elkészül Újpest leghosszabb rekortán futóköre is.

Főtér-park

Napjaink zsúfolt, betonrengeteg városainak oázisai a pihenést, nyugalmat nyújtó zöld közparkok. Újpesten már eddig is több ilyen „oázis” épült, elég csak a most egyéves, Budapesten egyedülálló, több mint ötezer tő levendulának otthon adó Levendulaparkra gondolni a Szilas-patak mentén vagy a pálmafás, mediterrán életérzést nyújtó Pácoló-Intarzia közre. De nemcsak 2022, hanem 2023 is a parkfejlesztésekről szólt. December elején adta át Újpest Önkormányzata a Tér-köz pályázat keretében megvalósuló Főtér-parkot, mely a maga kilencezer négyzetméteres területével igazi kuriózumnak számít, hiszen nem sok város és település büszkélkedhet azzal, hogy a központjában zöld közpark épül.

A parkban több mint ötezer négyzetméternyi füves terület, százhuszonkét fa, és hétszázhetven négyzetméteren ültetett cserje és virág van. A különleges hangulatról biodiverz felületek, zöldfal, vízjáték és egy kisebb levendulás gondoskodik. A gyalogos közlekedést sétálóutak teszik lehetővé, az Egek Királynéja nagytemplom előtti fő közösségi rész mellett pedig pihenőpontok lettek kialakítva a park egész területén a régi főtér hangulatához illeszkedő padokkal, egyéb ülőalkalmatoságokkal, sakkasztalokkal, ivókutakkal és napvitorlákkal. Megújult továbbá a terület közvilágítása is, a közbiztonság megőrzése érdekében pedig az önkormányzat saját erőből térfigyelő kamerákat is telepített.

Zöldterületek

„Nem mindegy, hogy milyen várost hagyunk hátra a következő generációknak. Azt, hogy milyen lesz Újpest évtizedek múlva, nem akkor, hanem most dől el, rajtunk múlik. Ez a munka nemcsak a jelenünkről, hanem a jövőnkről is szól. Zöld parkok, közösségi kertek, faültetések, virágos zöldfelületek, számunkra ez a jövő itt az otthonunkban, Újpesten” – mondta Trippon Norbert alpolgármester.

A zöldítés pedig tényleg kézzel fogható. A kerületben 2019 ősze óta több mint háromezer fát ültettek el – most, az őszi szezonban négyszázhetet -, idén újabb közösségi kertet adtak át, melyben már idén bőségesen termettek a zöldégek a szerencsés, kerthasználati jogot elnyerő újpestiek számára. A Közösségi Kert Program olyan népszerű és sikeres, hogy jövőre már a negyedik közösségi kert jön létre. Idén folytatódott a már megkezdett betonfeltörési program is, így a Vadvirágos Újpest program keretében többezer négyzetméternyi beton feltörése után kialakították a Rózsa utcai osztósáv, mely a Tél utcai osztósávhoz hasonlóan gyönyörű, szárazságtűrő növények beültetésével igazi üde színfoltja lett a környéknek. A Vadvirágos Újpest Programot korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség is díjazta a Virágos Magyarország verseny keretében, ahol Újpest elhozta a legvirágosabb kerület címet.

Városkapu-park

Ezt a zöldítési koncepciót, vagyis a Zöld Újpest Program elvét viszi tovább az önkormányzat a Városkapu-park építésénél is, melyet régi, leromlott épületek helyén valósít meg Újpest Önkormányzata a VEKOP-pályázat keretében.

„Egy egyhektáros terület – a régi, elbontott épületek helyett – vált közparkká. Fák, évelő növények, cserjék, sétányok töltik be e funkciót a pihenés, nyugalom érdekében. A gyerekek számára van játszótér, a sportkedvelőket pedig pingpongasztalok várják” – mesélte Trippon Norbert alpolgármester. Szintén idén adta át az önkormányzat a Bene Ferenc teret a Bene Ferenc Sportiskola előtt. A térre már rég ráfért a felújítás. Új térburkolatokat, utcabútorokat és egy sakkasztalt is kihelyeztek. Az iskola felőli oldalon pedig növénykazettákat telepítettek, illetve a tér központi részén virágos zöldfelület hoztak létre. A felújítással egy színvonalas közösségi teret sikerült megvalósítani az itt élők számára.

És a tervek szerint a zöldítés nem áll meg, jövőre újabb kezdeményezések és ötletek valósulnak majd meg. Újabb közösségi kert, zöld gondolkodásra nevelő és ösztönző programok, mint például az Esővízgyűjtő- és Komposztáló Program is folytatódik.

Intézményfelújítások, sportfejlesztések

De Újpesten nemcsak zöldfejlesztések valósultak meg, hanem intézményfelújítások is. Megújult például a Karinthy Frigyes Óvoda, ahol a nyári munkálatok után a gyermekek szeptemberben már egy megszépült épületben kezdhették meg az új évet. A korábbi tetőszigetelés után a homlokzat szigetelése, egyes nyílászárók cseréje és új árnyékolók beépítése is megvalósult. Energiahatékonysági fejlesztések nemcsak itt történtek, hanem a Homoktövis óvodában és bölcsődében is, ahol a régi nyílászárókat cserélték le újakra. Folyamatosak voltak idén az óvodaudvar felújítások is, számos intézmény udvara újult meg részlegesen.

De a sport területén is történtek újítások az idén. Városunk sportszerető lakói örülhettek annak, hogy megnyitott a Szilas Multisport Bázis, melyet szemlátomást örömmel használnak az újpestiek. Egy olyan edzőrészt alakítottak ki, amely szervesen illeszkedik a már meglévő környezethez. A kivitelezés során nyolc kültéri fitneszeszközt telepítettek gumiburkolattal, kerítésépítéssel. Nyolc közvilágítási oszlopot helyeztek át és kábeleztek újra, a területen hat hulladékgyűjtőt, hat kerékpártárolót, tizennyolc különböző típusú padot és egy ivókútat is kihelyeztek. A zöldfelületet tereprendezték, négyszázharminc négyzetméteren cserjéket és évelő növényeket és huszonegy új fát ültettek, továbbá hétszázhatvan négyzetméteren gyepesítettek. Az újpestiek egy kulturált, modern kondiparkban tudnak sportolni és kikapcsolódni. Ehhez csatlakozik a most éppen kivitelezés alatt álló és december elejére szintén elkészülő több mint 800 méteres rekortán futópálya a Szilas-patak mentén, melynek elkészülését már nagyon várják a futni szerető újpestiek. Ide még napelemes térlámpákat is telepítettek, hogy a Szilas Futókört sötétedés után is tudják használni majd a sportolók.  A futókörhöz jövőre padokat, zárható szekrényt és ivókutat is telepít majd az önkormányzat.

Jól láthatjuk, hogy Újpest folyamatosan fejlődik és szépül. Egy átgondolt stratégia mentén, az itt élők igényeit is figyelembe véve valósulnak meg a különböző programok és fejlesztések. És ez így marad továbbra is. Jövőre is számos megvalósítandó ötlete és projektje van az önkormányzatnak.

, , ,