•  
  •  
  •  

Viszont ők tényleg nem válogathatnak.

Mivel a koronavírus-járvány a kereskedelmet is komolyan érinti, az itt dolgozók védelmére mostantól nagyobb hangsúlyt fektetnek – írja a Magyar Nemzet. A lap megtudta, hogy az egyik piacvezető áruházlánc raktárosai körében zajlik a felmérés, hogy ki kéri az oltást. Várhatóan a többi áruházlánc is hamarosan csatlakozik.

Kapcsolódó írás

A jelenlegi oltóanyag-mennyiség nem teszi lehetővé a válogatást, de vakcinaszabadság van

Az operatív törzs mai tájékoztatója meglehetősen rendhagyóra sikerült.TOVÁBB

Mint a lap írja, a raktárosok igényfelmérését a NÉBIH kezdeményezte, azt szeretnék megtudni, hányan élnének a soron kívüli oltás lehetőségével.

Válogatásra azonban nincs mód: aki feliratkozik a soron kívüli oltásra, az vállalja, hogy a hazánkban eddig bármelyik engedélyeztetett és elérhető vakcinával beolthatják. Visszautasítani egyik vagy másik oltást csak akkor lehet, ha a dolgozók az eddig bejelentett oltási rend szerint veszik fel az oltást, vagyis akár 60 év feletti, akár tartósan beteg az illető – 60 év felettiek például nem kapnak az AstraZeneca oltóanyagából.

Az áruházlánc minderről levélben tájékoztatta a dolgozókat, a levélben pedig kiemelték: ha valaki nem él a soron kívüli oltás lehetőségével, munkaviszonyában semmilyen hátrány nem fogja érni.

Lapunknak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta: nem arról van szó, hogy előrébb kerülnek a dolgozók az oltási rendben, de fontos, hogy őket is megfelelően tájékoztassák.

– Az oltakozás természetesen önkéntes, de mi azt kommunikáljuk a dolgozók felé, amit a szakemberek: minden oltás jobb, mint maga a vírus. Ez nem azt jelenti, hogy biztosan előrébb kerülnek majd az oltási rendben, egyelőre az igényeket mérik fel. Látjuk azt, hogy a vírus immár egy éve milyen frusztrációt okoz a dolgozók körében, és szeretnénk, ha megértenék, hogy a védőoltás jelenleg a legjobb módja a vírus elleni védekezésnek

, ,