Felújították a Tungsram reklámfilmjét

  •  
  •  
  •  

Az 1939-ben készített reklámfilmet speciális módszerrel digitalizálták.

Az Izzó szerelem című báb reklámfilmet a villanykörtéket gyártó, újpesti székhelyű Tungsram cég megrendelésére készítette 1939-ben a Coloriton stúdió. A rendező a hazai animáció legendás alakja, Macskássy Gyula volt, aki pályáját reklámgrafikusként kezdte. Nevéhez fűződik az első magyar meserajzfilm (A kiskakas gyémánt félkrajcárja, 1951) és a nagy sikerű Gusztáv-sorozat is. A Coloriton stúdiót is ő alapította 1932-ben a később John Halasként világhírűvé vált Halász Jánossal és Kassowitz Félixszel (a világhírű francia filmrendező, színész Mathieu Kassovitz nagyapjával, a később Kasso néven ismertté vált karikaturistával).

A Nemzeti Filmintézet hosszútávú filmfelújítási és digitalizálási programja keretében 2021-ben sorra megújulnak Macskássy Gyula mintegy ötórányi, népszerű rajz- és bábanimációi, hogy az életmű 2022-ben, „a magyar animáció atyja” 110. születésnapjára 4K felbontásban elérhető legyen.

Az Izzó szerelem a projekt indító filmjeként speciális módszerrel lett digitalizálva a Filmarchívum új filmszkennerén. A különleges, ún. Gasparcolor technikával készült, újonnan restaurált reklámfilmet az AMIA (Association of Moving Image Archivists), a mozgóképes örökség megőrzésének és hozzáférhetővé tételének elősegítésére létrejött nemzetközi szakmai szervezet meghívta online vetítési programjába.

A filmnek nemcsak a restaurálása, de a keletkezése is különleges volt. A háromrétegű nyersanyag technológiáját, az ún. Gasparcolort egy magyar vegyészmérnök, Gáspár Béla találta fel 1931-ben, Berlinben. Később ez lett az alapja a világhírű Technicolor technológiának.

Az NFI Filmarchívum gyűjteményében és a Tungsram archívumában is számos más értékes, a Tungsram megrendelésére készült filmritkaság található, melyeknek feldolgozása, restaurálása és bemutatása érdekében a két intézmény megállapodást fog kötni.

, ,