Fideszes beismerés: a kormány nem ad elég védőfelszerelést az önkormányzatoknak, a készleteiket lefoglalják

  •  
  •  
  •  

Az állam szerez be védőeszközöket, de nem annyit, hogy az önkormányzatoknak is adni tudjon. Máskor maguk a területi vezetések vásárolnak védőeszközöket, amiket aztán a katasztrófavédelem foglal le – erről Pokorni Zoltán, a XII. kerület kormánypárti polgármestere beszélt a HVG 360 Home Office című műsorában.

A hegyvidéki fideszes polgármester elárulta, hogy a főpolgármesterrel és a főpolgármester-helyettessel tartott egyeztetéseik állandó témája, hogy hány maszkot tudnak venni, mikor, mennyiért, mi van a tesztekkel, lehet-e kapni reagens anyagot?

Szerinte nem is maszkokból, hanem inkább

gumikesztyűből van igazi hiány.

Ennek szerinte két oka van:

  1. az állam folyamatosan vásárol ilyen eszközöket, de nem tud annyit, hogy az önkormányzatoknak is adjon,
  2. a feketepiacon, más forrásokban pedig minden sokkal drágább.

Az igazán érdekes információ viszont az volt, hogy a polgármesterek és az önkormányzatok akkor sem lehetnek biztosak abban, hogy hozzájutnak a maszkokhoz és egyéb védőeszközükhöz, ha már kifizették őket vagy meg is érkeztek:

“Megrendeltünk Vietnámból 5000 maszkot és a repülőtéren lefoglalta a katasztrófavédelem. Mondták, hogy kórházi dolgozóknak jobban kell, mi várjunk a sorunkra. Nem vehettük át”

– mesélte Pokorni, aki hozzátette, hogy végül legalább a szállítmány árát kifizette az állam.

Feltehetjük a költői kérdést: vajon mi történt volna, ha nem az egyik leggazdagabb kerületet vezető, országos szinten is prominens fideszes politikusról lett volna szó, hanem mondjuk az amúgy is célzatosan szívatott ellenzéki önkormányzatok akármelyik polgármesteréről? Közülük vajon ki tudta volna járni valaki, hogy legalább a kerület költségeit megtérítsék, ha már kicsiben ugyanazt csinálják az önkormányzati készletekkel, mint amire Szijjártó Péter külügyminiszter már hetek óta panaszkodott világpiaci szinten? Tudniillik, hogy a más, elsősorban szegényebb Kelet-európai államokba tartó védőeszköz-szállítmányokat a nyugati országok egyszerűen einstandolják a saját reptereiken. Úgy tűnik, a kormány a nemzetközi példákat követve ugyanezt csinálja, csak a határokon belül.

“Több százezer maszkra van szüksége egy ilyen kis kerületnek is, mint a miénk. Napi egy-másfél millió forintba kerül csak az egészségügyi dolgozóknak, oktatási dolgozóknak, önkénteseknek a fölszerelése. Egy maszk az fél napra jó”

– panaszkodott Pokorni Zoltán. Képzeljük el, ha már neki is ilyen gondjai vannak, milyen segítséget kap a többi kerület, illetve település a kormánytól?

, , , , , , ,