Fű alatt feloldotta a kormány az idősotthonok látogatási tilalmát

  •  
  •  
  •  

FRISSÍTÉS

Az operatív törzs mai tájékoztatóján álhírnek minősítette a Népszava értesülését, ám Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy a kormány lehetőséget akar teremteni az otthonokban élő idősek számára, hogy találkozhassanak rokonaikkal.

Hogy ez mennyiben tér majd el – ha egyáltalán eltér – a most kiszivárgott és álhírnek minősített, Kásler Miklós és Müller Cecília által megfogalmazott ajánlásban szereplő intézkedési módoktól, arra nem tért ki részletesen.

KORÁBBAN ÍRTUK

Már több mint egy hete döntés született a bentlakásos szociális intézmények látogathatóságáról, de ezt a kormány eddig nem kommunikálta.

Bár a keddi vírustájékoztatóban még az szerepelt, hogy “a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van”, Müller Cecília és Kásler Miklós már december 8-án rendelkezett a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmának feloldásáról

– adta hírül a Népszava.

“A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomagban a járványügyi készültség ideje alatt javasolt megoldások között külön fejezet foglalkozik a “személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével.

Az ajánlás alapján

  • maszkviselés,
  • lázmérés,
  • távolságtartás és
  • kézfertőtlenítés mellett
  • a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek koronavírusos tünetei és
  • 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel.

Az ajánlás a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek. Ha nem alakítható ki látogatószoba az intézményen belül, akkor az ajánlás az udvaron felállított, fűthető sátort vagy konténert javasolja, ahol egy bentlakót egyszerre ketten kereshetnek fel maximum 30 percre.

Az országos tisztifőorvos azt is írja, hogy az ágyhoz kötött lakókat mozgatható betegágyakon kellene egy külön helyiségbe vinni a látogatás idejére, de ilyen ágyakkal a magyar bentlakásos otthonok nem rendelkeznek, ha netán mégis, akkor amúgy sem férnek be a liftekbe.

Ezért aztán a haldoklók látogatásához hasonló védőfelszerelésben kell megengedni, hogy egyszerre két vendég bemehessen az ágyban fekvőkhöz. Ahol pedig önálló lakrészben él az idős ember, ott időkorlát sincs, addig beszélgethetnek, ameddig akarnak.

Bár a javaslat alapján online regisztrációs felületet kellene kialakítani a látogatók jelentkezésére, ez a legtöbb idősotthonban kivitelezhetetlen, így végigtelefonálják a gondozottak családját, hogy látogatási beosztást készíthessenek az ünnepi időszakra.

, , , , , ,