Operatív törzs: álhír a látogatási tilalom megszüntetése az idősotthonokban

  •  
  •  
  •  

Az operatív törzs mai tájékoztatóján az oktatásban alkalmazott járványvédelmi eljárásokról, az idősotthonok látogatási tilalmáról és a koronavírus-vakcináról volt szó.

Januárban tovább tesztelik a pedagógusokat

Az Operatív Törzs jelenleg 146 óvodában egy-egy csoportot érintően (5%), 79 óvodában (3%) és 42 általános iskolában (2%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 393 általános iskolában egy-két osztályt (15 %) és 31 általános iskolában (1%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet – ismertette az oktatás helyzetéről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Embert próbáló három és fél nap volt az államtitkár szerint a tanév eddig. 17562 bejelentés érkezett a köznevelési intézményekből, 8925 döntést kellett hozni, 3668 esetben rendkívüli szünetet, 5247 esetben digitális tanrendet kellett elrendelni.

Maruzsa Zoltán

A 10942 oktatási és nevelési intézményből 4099 helyen kellett intézkedni, ez 37 százalék. Ezt azt jelenti, hogy az iskolák és óvodák 63 százalékánál nem kellett intézkedni. Maruzsa Zoltán szerint ez az mutatja, hogy a védekezés sikeres, ezért köszönetet mondott mindenkinek, aki ebben a munkában részt vett.

A téli szünet után is ugyanígy tervezik a folytatást. A tervek szerint január 4-én folytatódik az oktatás az általános iskolákban, a középiskolák január 11-ig biztosan digitális tanrendben maradnak. Az intézmények fertőtlenítőszerrel ellátását folytatják január, marad az iskolai hőmérés is.

A pedagógusok tesztelése is folytatódik január 2-án és 3-án.

Könnyítés a buszsofőröknek

Kiss Róbert rendőr alezredes arról is beszámolt, hogy az új intézkedések között szerepel, hogy a buszsofőröknek a zárt vezetőfülkében nem kötelező maszkot viselniük.

Egyelőre nem látogathatók az idősotthonok

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a járványadatok ismertetése után elmondta:

az Európai Gyógyszerügynökség december 21-én dönthet arról, hogy engedélyezi-e a Pfizer-vakcina alkalmazását.

Amennyiben az európai hatóság jóváhagyja az oltás alkalmazását, Magyarországra már decemberben érkezhet az oltóanyagból.

Galgóczi Ágnes

Az idősotthonok látogatási tilalma továbbra is érvényben van, ennek feloldását álhírnek minősítette.

Ugyanakkor elmondta:

a kormány rendeletben fogja megteremteni annak lehetőségét, hogy az otthonokban élő idősek találkozhassanak rokonaikkal az ünnepi időszakban.

Hogy ez mennyiben tér majd el – ha egyáltalán eltér – a most kiszivárgott és álhírnek minősített, Kásler Miklós és Müller Cecília által megfogalmazott ajánlásban szereplő intézkedési módoktól, arra nem tért ki részletesen.

, , , , , , , , ,