Göd mintájára véreztetné ki az önkormányzatokat a kormány

  •  
  •  
  •  

Semjén Zsolt kedd éjszaka benyújtott törvényjavaslata alapján a kormány az egész országra kiterjesztené a gödi modellt – számolt be róla a 444.

A javaslat értelmében a kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatná azokat a területeket, ahol legalább ötmilliárd forintos, kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházás zajlik. (Göd esetében még százmilliárd volt a minimum.)

További feltétel, hogy ez a beruházás „a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű” legyen, és „a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgálja”.

Ezek a területek az egytől egyig fideszes vezetésű megyei önkormányzatok tulajdonába kerülnének, vagyis a települések helyett az iparűzési adót is ők szednék be az itt működő cégektől.A megyei önkormányzatok a településeken megvalósuló fejlesztések és a területen működő szervezetek támogatására fordíthatnák a pénzt. Legfeljebb három százaléka mehetne a megyei önkormányzat működési költségeire.

A kormány elsőként a gödi Samsung-gyár területét minősítette át kiemelt gazdasági övezetté, amivel a momentumos polgármester, Balogh Csaba szerint hosszú távon veszélybe sodorták a város költségvetésének fenntarthatóságát. A kormány ezután 42 milliárdos fejlesztést rendelt el a területen. A polgármester az Alkotmánybírósághoz, Szél Bernadett képviselő pedig az ombudsmanhoz fordult az ügyben.

A Semjén-féle javaslat tartalmazza azt a novemberben már beígért módosítást is, ami előírja, hogy a települések által beszedett iparűzési adót elsőként tömegközlekedésre, a fennmaradó összeget pedig a szociális ellátások finanszírozására kell fordítani. A hivatali dolgozók személyi juttatásait, az ehhez kapcsolódó járulékokat és adókat legfeljebb olyan mértékben lehet kifizetni belőle, amilyen mértékben az önkormányzatot az adóerő-képessége szerint „a hivatali működési támogatáshoz kapcsolódó beszámítás terheli”.

, ,