Gondatlanságból elkövetett állattartás

  •  
  •  
  •  

Az állatoknak is vannak jogaik, ez az, amivel sok felelőtlen gazda nincs tisztában, vagy csak nem is érdekli négylábú társának sorsa. Sajnos Újpesten is gyakran hallani bántalmazott vagy elhanyagolt állatokról. Az Újpesti Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálat szerencsére ahol tud, segít: lakossági megkeresésre, sok esetben a rendőrséggel együttműködve mentik a bajba került jószágokat.

Facebook-oldalukon dokumentálják is ezeket az akciókat. A napokban találkoztak egy sajnos megszokottnak számító esettel, és egy olyannal is, amely még a veterán állatmentőket is megdöbbentette.

Szerdán egy panellakásban tartott egyéves kutya miatt vonultak ki az újpesti rendőrséggel közösen, akik a gazdát állatkínzás gyanújával előállították. A Maci nevű eb a Járőrszolgálat munkatársaihoz került. Az elsődleges orvosi szakvélemény megállapította róla, hogy súlyosan alultáplált – tulajdonosa 3-4 naponta etette csak –, és ha nem szabadítják ki, akkor maradandó károsodást is szenvedhetett volna.

Ennél jóval extrémebb látvány fogadta az állatvédőket egy káposztásmegyeri lakásban csütörtökön. Mint Facebook-posztjukban írják, a tulajdonost, egy idős hölgyet a mentőszolgálat elszállította. A lakásban lévő ékszerteknőst és a tengerimalacokat egy szomszéd magához vette, és orvoshoz vitte őket, ahol elmesélte, hogy van még egy hatalmas teknős is az egyik szobában.

Az állatorvos ezt követően kérte ki a Járőrszolgálat segítségét, akik rendőri közreműködéssel bejutottak a lakásba, ahol egy nagy aligátorteknőst találtak egy dobozban. A szomszédok elmondása szerint a hüllő már 40 éve ott van, csak a dobozok cserélődnek.

Az újpesti állatvédők azonnal elszállították az állatkertbe, veszélyes fajként ugyanis kizárólag ott megengedett a tartása. A rendőrség nyomoz az ügyben.

A Wikipedia szerint az aligátorteknős „az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.”

 

 

, , ,