•  
  •  
  •  

A szokásos csütörtöki nap helyett pénteken, de megtartotta a Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kezdésként leszögezte, hogy a mai 700 feletti fertőzésszám új rekord, de a halálozások száma nem nőtt, mert a fiatalabb korosztály érintettebb, és a vírus is kevésbé erős, mint tavasszal.

„Nem engedhetjük meg – fogalmazott –, hogy a vírus a mindennapokat veszélyeztesse, az oktatást a munkahelyeket veszélybe sodorja. A védekezés célja nem csupán az, hogy a lehető legkevesebben haljanak meg, hanem hogy az ország működőképességét megőrizzék, az iskolák, óvodák, bölcsődék működhessenek.”

A miniszter hangsúlyozta: „Semmilyen körülmények között nem szabad az iskolákat bezárni.” Elmondta továbbá, hogy a szigorú határellenőrzést megtartják, hogy ne hurcolják be újabb fertőzöttek a vírust.

Kijelentette: rendelkezésre állnak a hatékony egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök Magyarországon. Az államnak hetekre elegendő maszkkészlete van, az elmúlt hónapokban ezzel kapcsolatos igény nem érkezett. Orbán Viktor mai bejelentésére reagálva elmondta, hatósági árat vezethetnek be a tesztekre, olyan árat, amelyen nincs 4-5-szörös profit a tesztanyag költségéhez képest, erről a következő napokban dönthetnek. 30 ezer forintnál egészen biztosan alacsonyabb lesz a hatósági ár.

Kiderült az is, hogy ha hasonló ütemben romlik a járványhelyzet, az operatív törzs megint napi tájékoztatókat tarthat.

Kérdésre válaszolva megerősítette, a hitelmoratórium meghosszabbításáról tárgyalnak a Bankszövetséggel.

Elmondta, hogy 460-470 ezer forintra nőhetnek az ápolói bérek a jövő évtől kezdődően. Az első 20 százalékos emelés novemberben lesz, ezt követi egy 30 százalékos januárban. Egy egészségügyi szakápoló havonta 20-30 plusz munkaórát dolgozik, ezzel együtt értendő az említett bér. 

A Velencei-tónál, Sukoró környékén lesz az eredetileg a Hajógyári szigetre tervezett Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia – ismertette Gulyás Gergely, aki kitért az SZFE ügyére is. Szerinte az SZFE soha nem volt ilyen szabad, eddig kormányzati fenntartás alatt állt, most pedig nem. Mindkét félnek azt javasolja, hogy tárgyaljanak egymással, de a kormány az eseményeknek nem aktív résztvevője, hanem szemlélői.

, , ,