„Gyümölcsöző” program

  •  
  •  
  •  

Egy jóleső ebédet egy kiadós alvás vagy éppen egy nagy tábla csoki koronázhat meg. Az idősebb korosztálynak még csak-csak, de a fiatalabbaknak egyre kevésbé jut eszébe, hogy elropogtasson egy almát, vagy szőlőt szemezgessen. Ezt az arányt hivatott megváltoztatni a 2012-ben útjára indított Nemzeti Iskolagyümölcs-program, amely Újpestre is eljutott.

Az idei tanévben már minden újpesti általános iskolás részesül a Nemzeti Iskolagyümölcs-programból, amelynek célja, hogy a helyes étkezési szokások kialakítására ösztönözze a fiatalokat.

– A program során heti három alkalommal a diákok iskolájukban is hozzájutnak a vitaminban gazdag magyar gyümölcsökhöz. Az évszakok gyümölcsei mellett százszázalékos gyümölcslevek és az egyre népszerűbb szárított gyümölcsök is érkeznek a gyerekekhez – mondja Házlinger György, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest IV. Tankerületének igazgatója.
A programmal kapcsolatban egyértelműen jók a visszajelzések. A szülők nagyon örülnek, hogy az iskolában is az egészséges táplálkozást hangsúlyozzák, a gyerekek pedig várják az úgynevezett gyümölcsnapokat.

– Nekem a szilva a kedvenc gyümölcsöm, mert finom édes, és a szőlőlevet is nagyon szeretem – meséli a másodikos Balázs az Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskolából, akit anyukája szerint otthon nagyon nehéz rávenni a gyümölcsfogyasztásra, az iskolában azonban mindig szívesen megeszi.

D.V.